Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεπαγώνουν» επιστροφές φόρου και φορολογική ενημερότητα

Λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω ΕΝΦΙΑ με «πάγωμα» των επιστροφών φόρου εισοδήματος, εφόσον οι φορολογούμενοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές ακόμη και εάν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, υπόσχεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

«Ξεπαγώνουν» επιστροφές φόρου και φορολογική ενημερότητα

Λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω ΕΝΦΙΑ με «πάγωμα» των επιστροφών φόρου εισοδήματος, εφόσον οι φορολογούμενοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές ακόμη και εάν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, υπόσχεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

\r\nΠαράλληλα, ωστόσο, επιβεβαιώνει το μπλόκο που έχει προκαλέσει ο ΕΝΦΙΑ στην ηλεκτρονική χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες προκύπτει πως επί του παρόντος η φορολογική ενημερότητα θα δίνεται από τις εφορίες και θα έχει διάρκεια ενός μηνός αντί δύο μηνών της ηλεκτρονικής. Παράλληλα, υπόσχεται πως από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις, διάρκειας ωστόσο ενός μηνός.\r\n

Στον απόηχο των σοβαρών προβλημάτων που έχουν ανακύψει στη σκιά των εξελίξεων στο «μέτωπο» του ΕΝΦΙΑ, αφού μεταξύ άλλων «παγώνουν» οι επιστροφές φόρου εισοδήματος εφόσον υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές, ακόμη και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε χθες ανακοίνωση.

\r\n

Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με εφοριακούς το πρόβλημα με τους συμψηφισμούς επεκτείνεται και στους αγρότες για τις επιδοτήσεις, ίσως και για τις αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

\r\nΠληρωθείτε συμμετέχοντες σε έρευνες! Η γνώμη σας μετράει! Συμμετέχοντας σε έρευνες μπορείτε να κερδίσετε σήμερα χρήματα online!\r\n

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

\r\n

1. Η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας. Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) του υπουργείου Οικονομικών.

\r\n

2. Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα.

\r\n

3. Σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

\r\n

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρούν να εκτυπώσουν φορολογική ενημερότητα μέσω TAXIS ενημερώνονται αυτόματα από το σύστημα ότι δεν εκδίδεται φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά και ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία εξαιτίας της βεβαιωμένης οφειλής του ΕΝΦΙΑ. Την ίδια ώρα δεν επιστρέφονται τα ποσά από τον φόρο εισοδήματος στους δικαιούχους που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τους έχει βεβαιωθεί οφειλή από τον ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να γίνει συμψηφισμός του ποσού της επιστροφής με το ποσό που αναλογεί στον φόρο ακινήτων. Το μέτρο εφαρμόζεται ακόμα και για τις δηλώσεις που είχαν εκκαθαρισθεί από τον Ιούνιο, πριν δηλαδή τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ που έγινε στα τέλη Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY