Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσεχώς… αλαλούμ στις εφορίες με τις επιστροφές ΕΝΦΙΑ

Αλαλούμ αναμένεται να επικρατήσει στις εφορίες μετά την νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ λόγω της δυστοκίας των ρυθμίσεων στις επιστροφές φόρου.

Προσεχώς… αλαλούμ στις εφορίες με τις επιστροφές ΕΝΦΙΑ

Αλαλούμ αναμένεται να επικρατήσει στις εφορίες μετά την νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ λόγω της δυστοκίας των ρυθμίσεων στις επιστροφές φόρου.

Χιλιάδες φορολογούμενοι με ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, που έχουν ήδη πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ θα δουν από τις 22 Σεπτεμβρίου ότι το ποσό που τους κοινοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου κατά την πρώτη εκκαθάριση ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό της δεύτερης εκκαθάρισης.

Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει πως αν το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και κατά την δεύτερη εκκαθάριση προκύψει πιστωτικό αποτέλεσμα, τότε μηδενίζεται με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης η αρχική βεβαίωση και το προς επιστροφή ποσό επιστρέφεται με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης.

Ωστόσο, εδώ ξεκινούν τα «παρατράγουδα» καθώς εγκύκλιοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ήδη προβλέπουν πως εφόσον από την νέα εκκαθάριση (τροποποιητική) προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια εφορία τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν την υποχρέωση επιστροφής του φόρου στον φορολογούμενο.

Σημειώνεται πως ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας είναι ξεκάθαρος για το τι ισχύει στις περιπτώσεις επιστροφής φόρου. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι:

1. Εάν ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η φορολογική διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο µε το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς.

2. Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.

3. Με έγγραφη δήλωση που περιλαμβάνεται στην αίτηση επιστροφής του φορολογουμένου, το επιστρεπτέο ποσό παρακρατείται µε σκοπό το συμψηφισμό του µε μελλοντικές οφειλές του φορολογουμένου.\r\n\r\nΠηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY