[ad id='64602']

Στο… απυρόβλητο οι φοροφυγάδες!


Σε σύγχυση φέρονται να βρίσκονται οι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Από τη μια, οι προληπτικοί έλεγχοι, τους οποίους μέχρι πρόσφατα διενεργούσε το ΣΔΟΕ, έχουν «παγώσει» και από την άλλη, η έρευνα για τους μεγαλοφοροφυγάδες, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν και Λονδίνου, διεξάγεται με ρυθμούς… χελώνας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σε πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του ελέγχου μεγάλων φορολογικών υποθέσεων (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λουξεμβούργου, λίστα Λιχτενστάιν, ακίνητα Λονδίνου, εμβάσματα εξωτερικού κλπ) που κατατέθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2013, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις που τέθηκαν, επιλέγοντας να παραπέμψει (!) τους ερωτώντες βουλευτές σε πρακτικά της Βουλής από παραπλήσιες συζητήσεις επίκαιρων ερωτήσεων άλλων βουλευτών άλλων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ζητούσαν πληροφόρηση για τα τεχνικά, ανθρώπινα και θεσμικά μέσα που παρέχονται στο ΣΔΟΕ και για τα ποσά που έχουν έως τώρα εισπραχθεί. Απάντηση όμως δεν δόθηκε ποτέ.

Ανατρέχοντας μάλιστα κανείς, στα πρακτικά που επικαλείται το υπουργείο, διαπιστώνει ότι σχεδόν καμία από τις ερωτήσεις που έκαναν οι βουλευτές δεν απαντήθηκε.

Στον «πάγο» οι προληπτικοί έλεγχοι

Την ίδια ώρα, φοροδιαφυγή, ασυδοσία και ατιμωρησία είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να σπάσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα δύο, αναθέτοντας ορισμένες αρμοδιότητές του στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το τελευταίο 20ημερο η φοροδιαφυγή, ειδικά στο λαθρεμπόριο καυσίμων, έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς οι προληπτικοί έλεγχοι έχουν «παγώσει» με αποτέλεσμα το Δημόσιο, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, να έχει χάσει έσοδα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση του ΥΠΟΙΚ να περάσουν από την 1η Νοεμβρίου 2013 στην ΓΓΔΕ οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή και για πληροφορίες που προέρχονται με στοιχεία από χώρες του εξωτερικού. Το μεγαλόπνοο σχέδιο όριζε την σύσταση ενός σώματος «υπέρ-ελεγκτών» το οποίο θα στελεχώνονταν, μεταξύ άλλων, και από 192 στελέχη του ΣΔΟΕ, τα οποία απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους στις 31 Οκτωβρίου 2013.

«Δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ»

Η 1η Νοεμβρίου ήρθε, η απόφαση εκτελέστηκε, τα αποτελέσματα όμως ήταν αντίθετα των αναμενόμενων. Η έλλειψη προπαρασκευαστικών ενεργειών προκειμένου να πραγματοποιηθεί -με ομαλό τρόπο- η μεταφορά των αρμοδιοτήτων έχει ως αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει εντελώς οι προληπτικοί έλεγχοι από το τέλος του προηγούμενου μήνα.

Ανώτατα στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν στο zougla.gr ότι οι μόνοι τελικά που ευεργετήθηκαν από το συγκεκριμένο μέτρο είναι οι φοροφυγάδες, οι οποίοι τις τελευταίες βδομάδες «αλωνίζουν» ανενόχλητοι.

«Κάποιοι αποφάσισαν να μεταφέρουν τις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ στην γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων. Το αποφάσισαν στα τέλη του καλοκαιριού. Πρακτικά δεν έγινε τίποτα με αποτέλεσμα ο νόμος να εφαρμοστεί μεν, χωρίς όμως να γίνεται κανένας φορολογικός έλεγχος. Πήραν από το ΣΔΟΕ τους προληπτικούς ελέγχους. Δηλαδή τους ελέγχους σε αποδείξεις, μαγαζιά, κέντρα διασκέδασης κ.α.
Ενδεικτικό είναι ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από την Πέμπτη της 31ης Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ. Όταν έρθει η ώρα του απολογισμού θα την πληρώσουν πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Το Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά 30 εκατ. ευρώ»

Σοκ προκαλεί η αναφορά ανώτατου στελέχους του ΣΔΟΕ στην εφημερίδα μας ότι από την ανυπαρξία των ελέγχων, το Δημόσιο έχει ήδη υποστεί ζημιά που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

«Το Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι ελεγκτές της υπηρεσίας έφερναν έσοδα από τους προληπτικούς ελέγχους 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Δηλαδή ήδη το κράτος, σε μια περίοδο που έχει μεγάλη ανάγκη για έσοδα, έχει χάσει έσοδα που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Τα νούμερα προκύπτουν από το γεγονός ότι κάθε βράδυ η Δίωξη έβγαζε πανελλαδικά περίπου 50 συνεργεία και τα σαββατόβραδα 80 με 90 συνεργεία ελέγχων. Το κάθε συνεργείο έφερνε κατά μέσο όρο έσοδα από 20 μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ. Καταλαβαίνεται λοιπόν για τι ζημιά συζητάμε» επισημαίνει.

Ενδεικτικό άλλωστε της έλλειψης οργάνωσης που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ούτε καν τα αυτοκίνητα προκειμένου τα στελέχη της ΓΓ εσόδων να μεταβούν σε νυχτερινά κέντρα ή άλλα καταστήματα προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους.

Μάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, την πρώτη νύχτα που το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται, ζητήθηκε άτυπα από μέλη της ΓΓ εσόδων προς τους συναδέλφους τους του ΣΔΟΕ να πραγματοποιήσουν εκείνοι τους ελέγχους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν παραβάσεις, τότε να τους ειδοποιήσουν προκειμένου να τις βεβαιώσουν!

«Κανονικά έπρεπε να παραδοθούν από το ΣΔΟΕ 60 υπηρεσιακά αυτοκίνητα, τα οποία όμως δεν παραδόθηκαν ποτέ. Είναι στο πάρκινγκ ακινητοποιημένα και σαπίζουν. Δεν έχει έρθει να τα πάρει κανείς. Θα έπρεπε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όπου να δουλεύουν ταυτόχρονα και οι δύο υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Μετέφεραν 192 εφοριακούς χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια

Παράλληλα, πλήθος ερωτημάτων εγείρονται γύρω από τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα 192 στελέχη του ΣΔΟΕ που μεταφέρθηκαν στην νέα υπηρεσία της ΓΓΔΕ.

Εφοριακοί, μιλώντας στο zougla.gr, κάνουν λόγο για ρουσφετολογικού χαρακτήρα επιλογές, ενώ κάποιοι από αυτούς επισημαίνουν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι «η νέα υπηρεσία αντί να λειτουργήσει με αξιοκρατία θα λειτουργήσει με κομματικά κριτήρια», ζητώντας από τους κ.κ. Μαυραγάνη και Θεοχάρη να διευκρινίσουν με ποια κριτήρια έγιναν οι μετακινήσεις των υπαλλήλων.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοριακών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης επεσήμανε στο zougla.gr ότι «η διάσπαση του ΣΔΟΕ είναι απαράδεκτη. Με ευθύνη των κ.κ. Στουρνάρα, Μαυραγάννη και Θεοχάρη δεν γίνονται προληπτικοί έλεγχοι. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο ο προληπτικός έλεγχος στην ταβέρνα και στο φούρνο -που και εκεί πρέπει να γίνεται- όσο στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που τώρα είναι στο απυρόβλητο».

Παραμένουν ανενεργοί

Επιπλέον, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι 192 εφοριακοί που κλήθηκαν να απομακρυνθούν από το ΣΔΟΕ και να ενσωματωθούν στο νέο σώμα των «υπερ-ελεγκτών», μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, παραμένουν στις εγκαταστάσεις της Δίωξης χωρίς να έχουν στην ουσία καμία αρμοδιότητα.

Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές στην ηλεκτρονική εφημερίδα, οι παραπάνω υπάλληλοι «ούτε έχουν φύγει, ούτε κάνουν ελέγχους. Ενώ το νέο σώμα υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε να λειτουργεί από τις αρχές του μήνα, δεν είχαν ετοιμάσει τις υπηρεσίες, τις διευθύνσεις και τα στελέχη. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί καμία εντολή ελέγχου».

Πηγή: zougla

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,