[ad id='64602']

Δεν κάνει «εκπτώσεις» στους φόρους ακινήτων η Τρόικα


Μετ’εμποδίων εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας, που επέστρεψαν με άγριες διαθέσεις όπως φάνηκε και από την πρώτη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ουσιαστικά η δόση βρίσκεται ξανά «στον αέρα», ενώ η Τρόικα κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για την τύχη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Δεν θέλει ούτε να ακούσει όμως για “εκπτώσεις” στους στόχους που έχουν τεθεί και βλέπει «με μισό μάτι» τυχόν φοροελαφρύνσεις με κοινωνικά κριτήρια (ευπαθείς ομάδες, μικροϊδιοκτήτες κλπ) αν δεν λάβει πρώτα εγγυήσεις ότι τα έσοδα από φόρους ακινήτων θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν φέτος τα 3,2 δισ. ευρώ.

Οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ενημερώθηκαν από τον κ. Στουρνάρα  για τη «φόρμουλα» που οι πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν να εφαρμοστεί για το 2013, στη φορολογία ακινήτων. Το βασικό σενάριο τώρα είναι να μειωθούν κατά 15-20% τουλάχιστον οι χαμηλές κλίμακες φορολόγησης των ηλεκτροδοτούμενων κτιρίων, ειδικά στις λαϊκές συνοικίες με χαμηλές τιμές ζώνης.

Οι ξένοι ελεγκτές επιφυλάχτηκαν όμως να απαντήσουν τις επόμενες μέρες αν αποδέχονται «ως έχει» το μέτρο ή αν το απορρίπτουν, αφού πρώτα το μελετήσουν.

Τους ικανοποιεί πλήρως ότι θα συνεχίσει να εισπράττεται το μεγαλύτερο μέρος μέσω των λογαριασμών ρεύματος, επειδή δεν εμπιστεύονται την επάρκεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους. Τους ανησυχεί όμως ότι στην κυβέρνηση δεν ξέρουν ακόμα καν, αν και πώς θα φορολογηθούν άλλα ακίνητα, όπως πχ τα αγροτεμάχια.

Δεν πείθονται ότι η φορολογική βάση μπορεί να διευρυνθεί μέσα στο 2013 και πιέζουν για να ενεργοποιηθούν πλήρως τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπει ο νόμος, ώστε να αναγκαστούν να πληρώσουν όσοι αρνούνται ή κρύβονται από την εφορία –αλλιώς τα βάρη θα μετακυληθούν και πάλι στους συνεπείς φορολογούμενους.

Σε μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως εξελίσσεται όμως και η επιφυλακτική στάση των εκπροσώπων της Τρόικας για το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank. Αν και άκουγαν χωρίς να μιλούν, στη χθεσινή συνάντηση φάνηκε πως έχουν δεύτερες σκέψεις και δικά τους σχέδια για το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών, όπως να προηγηθεί ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής- Eurobank πριν τη συγχώνευση τους..

«Θα γίνονται καθημερινά συναντήσεις, έχουμε πολύ δουλειά» έλεγε μετά τη συνάντηση ο κ.Στουρνάρας περιγράφοντας τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων. Οι δανειστές φαίνεται πως δεν βιάζονται για να «κλείσουν» τα ανοιχτά ζητήματα και θεωρούν –κατά τα συνήθη πρακτική τους- πως ο χρόνος κυλάει υπέρ τους και εις βάρος της διαπραγματευτικής θέσεως της χώρας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,