Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνονται οι διακανονισμοί για τα δάνεια με βάση το «προφίλ» του δανειολήπτη

Εντατικές διαδικασίες ξεκαθαρίσματος του τοπίου για τα "κόκκινα" δάνεια ξεκινούν από Σεπτέμβριο, εν όψει του "ξεπαγώματος" των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, από το 2014, όπως ζητεί η τρόικα.

Πώς θα γίνονται οι διακανονισμοί για τα δάνεια με βάση το «προφίλ» του δανειολήπτη

Εντατικές διαδικασίες ξεκαθαρίσματος του τοπίου για τα “κόκκινα” δάνεια ξεκινούν από Σεπτέμβριο, εν όψει του “ξεπαγώματος” των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, από το 2014, όπως ζητεί η τρόικα.\r\n\r\nΣτο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί ένα μοντέλο για να γίνονται εξωδικαστικοί διακανονισμοί ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες με ενιαία κριτήρια και με βάση τις λεγόμενες “δαπάνες διαβίωσης” του νοικοκυριού.\r\n\r\nΑποδεκτές δαπάνες διαβίωσης\r\n\r\nΜε βάση το μοντέλο που είναι “στο τραπέζι” των συζητήσεων:\r\n\r\n1. Αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης. Θα καταρτιστούν ορισμένα γενικά όρια “αποδεκτών δαπανών διαβίωσης”, δηλαδή πόσα χρήματα είναι απαραίτητα για να ζήσει το νοικοκυριό (έξοδα διατροφής, στέγασης, εκπαίδευσης κ.λπ.) και από εκεί και πέρα θα υπολογίζεται η δυνατότητα καταβολής των δόσεων προς την τράπεζα.\r\n\r\nΗ τρόικα επιμένει για αυστηρούς κανόνες, δηλαδή να μην θεωρούνται “αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης” έξοδα για δεύτερο αυτοκίνητο ή αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία, ταξίδια κ.λπ.\r\n\r\n2. Έσοδα και περιουσιακά στοιχεία. Θα λαμβάνονται υπ’ όψιν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, ακόμα και πέραν της πρώτης κατοικίας. Η παρουσίαση όλων των περιουσιακών στοιχείων αλλά και όλων των πηγών εισοδήματος θα είναι προϋπόθεση για να θεωρείται ο δανειολήπτης “ειλικρινής και συνεργάσιμος” και να αποκλείονται περιπτώσεις δανειοληπτών που ενδεχομένως επικαλούνται πλασματικές δυσχέρειες πληρωμής.

\r\n

3. Θα υπολογίζεται η πραγματική δυνατότητα μηνιαίας αποπληρωμής των δανείων. Με την αξιολόγηση των εισοδημάτων, των περιουσιακών στοιχείων και των “αποδεκτών” δαπανών διαβίωσης, θα  υπολογίζεται και η πραγματική δυνατότητα του δανειολήπτη για το ποσό που πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα. Αναλόγως θα ρυθμίζεται στη συνέχεια η διάρκεια του δανείου (επιμήκυνση) ή ακόμα και ένα “κούρεμα” σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στην διαγραφή τόκων που έχουν συσσωρευτεί λόγω αδυναμίας πληρωμής.\r\n\r\nΠηγή: newmoney

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY