Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εννιά φόροι του επόμενου εξαμήνου

Τις αντοχές των φορολογουμένων, των νοικοκυριών, της κοινωνίας, αλλά και της κυβέρνησης θα δοκιμάσει η "καταιγίδα" των φόρων που θα πρέπει να πληρωθούν στο διάστημα Αυγούστου 2013 – Φεβρουαρίου 2014.

Οι εννιά φόροι του επόμενου εξαμήνου

Τις αντοχές των φορολογουμένων, των νοικοκυριών, της κοινωνίας, αλλά και της κυβέρνησης θα δοκιμάσει η “καταιγίδα” των φόρων που θα πρέπει να πληρωθούν στο διάστημα Αυγούστου 2013 – Φεβρουαρίου 2014.\r\n\r\nΜέσα στους επομένους μήνες πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώνουν ούτε , ένα, ούτε δύο , αλλά 9 διαφορετικούς φόρους.\r\n\r\nΗ πληρωμή του ΕΕΤΑ\r\n\r\nΗ καταιγίδα των φόρο -επιβαρύνσεων έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς πολλοί φορολογούμενοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ  με τοΈκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Μάλιστα, αν και ο νόμος 4152/2013 προβλέπει ρητά την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, κάτι που ίσχυε και για το ΕΕΤΗΔΕ, λόγω λανθασμένων πιστοποιητικών απαλλαγής από τουςΔήμους το “χαράτσι” υπολογίστηκε και σε 130.000 λογαριασμούς ρεύματος κοινόχρηστων χώρων,αναγκάζοντας τους φορολογουμένους  να στηθούν στην ουρά Δήμων, Εφοριών και Πολεοδομιών για να διορθώσουν τα σφάλματα των Δήμων. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Φεβρουάριο 2014 υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν από το ΕΕΤΑ 1,9 δισ. ευρώ.

\r\n\r\n

Τα “φορτωμένα” εκκαθαριστικά

\r\n

Παράλληλα, πολλοί φορολογούμενοι  έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά του φόρους εισοδήματος 2013. Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έχει αρχίσει και περίπου 2.000.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Συνολικά φέτος θα υποβληθούν περίπου 6.000.000 φορολογικές δηλώσεις. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ.\r\n\r\nΣτο εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος συμπεριλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.Υπενθυμίζεται πως από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο Ε1 όλων των εισοδημάτων του φορολογουμένου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων.\r\n\r\nΗ αναγραφή των ποσών αυτών (π.χ. από τόκους) γίνεται προκειμένου να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια για να προκύψει η φορολογητέα βάση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4%). Έτσι, φέτος αρκετοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν υψηλότερη εισφορά, δεδομένου ότι συνυπολογίζονται πλέον όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως εάν αυτά έχουν φορολογηθεί με διαφορετικό τρόπο (π.χ. τόκοι, μερίσματα κ.λπ.).\r\n\r\nΕπίσης, στο εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος θα περιλαμβάνεται και το τέλοςεπιτηδεύματος. Το 2013 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν περισσότερα στην εφορία. Και αυτό, διότι έχει αυξηθεί το τέλος επιτηδεύματος στα 650 ευρώ από 500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.Αντιθέτως, όσοι πληρώνονται με μπλοκάκι και έχουν μέχρι και τρεις εργοδότες θα καταβάλουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.

\r\n\r\n

Η (ΦΑΠ)α της Εφορίας

\r\n

Πρόσθετα φορτωμένο θα είναι το ταχυδρομείο για500.000 φορολογούμενους που έχουν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ. Αυτοί θα λάβουν μαζεμένα τα εκκαθαριστικά Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012, η αποστολή των οποίων έχει ξεκινήσει ήδη από τη ΓΓΠΣ. Ο ΦΑΠ θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Η αποπληρωμή των ΦΑΠ 2011 και 2012 θα γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις, αλλά στα μέσα Σεπτεμβρίου θα αποσταλεί και η λυπητερή για τον ΦΑΠ του 2013, που θα καταβληθεί σε τέσσερεις μηνιαίες δόσεις. Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ εντός του 2013.

\r\n\r\n

Επιβαρύνσεις σε 4 τροχούς

\r\n

Τέλη Αύγουστου αρχές Σεπτεμβρίου θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά για το φόρο πολυτελείας σε Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη με στόχο την είσπραξη 136 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013. Ο νέος φόρος θα ξεκινά από τα 418 ευρώ για αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών που δεν έχουν κλείσει πέντε χρόνια από την ημέρα ταξινόμησης.\r\n\r\nΓια οχήματα 1.929-2.500 κυβικών ο φόρος θα ανέρχεται στο 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης και για αυτοκίνητα άνω των 2.501 κυβικών στο 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης.Θα εξαιρούνται τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα με παλαιότητα άνω των 10 ετών και τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα αναπήρων. Ακόμη, δεν έχει διευκρινισθεί τοεάν ο φόρος θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις.

\r\n

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας. Τασχετικά ειδοποιητήρια για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτεςθα είναι διαθέσιμα στο Taxinet κατά το τελευταίο δίμηνοτου έτους, όπως συνέβη και το 2012. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τα τέλη κυκλοφορίας του2014 προβλέπονται στα 1,22 δισ. ευρώ.

\r\n\r\n

Οι 9 φόροι των επομένων 6 μηνών

\r\n

\r\n \r\n \r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n
\r\n\r\n1\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\nΦόρος Εισοδήματος\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\n2\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\nΕισφορά Αλληλεγγύης\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\n3\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\nΤέλος Επιτηδεύματος\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\n4\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\nΦόρος Ακίνητης Περιουσίας  2011\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\n5\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\nΦόρος Ακίνητης Περιουσίας  2012\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\n6\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\nΦόρος Ακίνητης Περιουσίας  2013\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\n7\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\nΈκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\n8\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\nΦόρος Πολυτελείας\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\n9\r\n\r\n
\r\n
\r\n\r\nΤέλη κυκλοφορίας\r\n\r\n

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY