Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό 2014: Τι αλλάζει σε όρια ηλικίας, συντάξεις, εφάπαξ

Νέο "κύμα" ανατροπών σε όρια ηλικίας, συντάξεις και εφάπαξ έρχεται την 1η Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να αλλάζει το συνταξιοδοτικό τοπίο για 600.000 άτομα. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προβλέπονται σε νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί και υλοποιούνται σταδιακά. 

Ασφαλιστικό 2014: Τι αλλάζει σε όρια ηλικίας, συντάξεις, εφάπαξ
Νέο “κύμα” ανατροπών σε όρια ηλικίας, συντάξεις και εφάπαξ έρχεται την 1η Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να αλλάζει το συνταξιοδοτικό τοπίο για 600.000 άτομα. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προβλέπονται σε νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί και υλοποιούνται σταδιακά. 

\r\n

\r\n

Κωδικοποιημένα οι δώδεκα αλλαγές – ανατροπές που “φέρνει” το νέο έτος και που καταγράφει σημερινό δημοσίευμα στο “Έθνος” είναι:

\r\n

\r\n

1. Σταματά η καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους που είναι κάτω των 65 ετών.

\r\n

\r\n

2. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, εξέλιξη που επηρεάζει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους. Σε αυτή τη φάση εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μην υπάρξουν δραματικές περικοπές στο βοήθημα.

\r\n

\r\n

3. Ψαλιδίζονται οι επικουρικές συντάξεις σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα. Συγκεκριμένα από τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.

\r\n

\r\n

4. Μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις του Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων. πάντως η μείωση αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και όχι τα χρόνια που έχει συμπληρώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2007.

\r\n

\r\n

5. Πηγαίνουν από έξι σε επτά τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

\r\n

\r\n

6. Αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση των γυναικών με 10.000 ημέρες στο ΙΚΑ. Τυην επόμενη χρονιά θα απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και η συμπλήρωση του 62ου έτους για πλήρη σύνταξη (μειωμένη θα δίνεται σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών.)

\r\n

\r\n

7 Αυξάνεται το όριο ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

\r\n

\r\n

8. Αλλάζει το όριο ηλικίας των ασφαλισμένων αεροπορικών επιχειρήσεων που συνταξιοδοτούνται με διατάξεις του ν. 2703/99. Συγκεκριμένα από 1ης Ιανουαρίου ορίζεται το 62ο έτος της ηλικίας για τη χορήγηση σύνταξης και το 57ο για τη μειωμένη.

\r\n

\r\n

9. Αυξάνεται ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των ενστόλων. Από την 1η Ιανουαρίου για “έξοδο” χωρίς όριο ηλικίας απαιτούνται 30,5 έτη συντάξιμου χρόνου ασφάλισης.

\r\n

\r\n

10. Σταματά το ειδικό καθεστώς των ενστόλων με τουλάχιστον τρία τέκνα που δνε έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα. Έτσι όσοι τρίτεκνοι συμπληρώνουν την 20ετία από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά για τη θεμελίωση του δικαιώματος τους θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.

\r\n

\r\n

11. Περικόπτεται κατά 4% το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και αυξάνεται κατά 2,5% η εισφορά για τον κλάδο Υγείας. Ωστόσο η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται μείωση στο τελικό ποσό.

\r\n

\r\n

12. Περιορίζεται το ποσοστό προσαύξησης της σύνταξης στο 2% για κάθε επιπλέον έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2014. Η ρύθμιση επηρεάζει κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και όσους ασφαλίζονται σε φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών.

\r\nΠηγή: newmoney

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY