[ad id='64602']

Απόκριες: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς


Οι Απόκριες αποτελούν για τα παιδιά περίοδος χαράς και διασκέδασης. Για τους γονείς όμως θα πρέπει να είναι περίοδος επαγρύπνησης, καθώς οι μεταμφιέσεις των παιδιών μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ας δούμε, λοιπόν, την επικινδυνότητα που κρύβουν τα διάφορα αξεσουάρ, όπως σπρέι, κομφετί, σερπαντίνες και μπογιές, καθώς και πως μια παιδική ή βρεφική στολή μπορεί να είναι ασφαλής.

Οι Καλύτερες Προσφορές και Κουπόνια Απευθείας στο Email σου!

Οι στολές

Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες οι στολές πρέπει να είναι από μη εύφλεκτο υλικό και να αναγράφεται σε ταμπελάκι στο εσωτερικό του ενδύματος. Κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από βαμβακερό ύφασμα.

Αν πρόκειται για συνθετικό, είναι απαραίτητο να φοράμε στο παιδί βαμβακερά ρούχα μέσα από τη στολή του, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το δέρμα του με το υλικό. Έτσι αποφεύγονται πιθανές αλλεργίες (κρίσεις βρογχικού άσθματος, κνιδωτικά εξανθήματα).

Για την ασφάλεια του παιδιού η στολή πρέπει να κλείνει με κούμπωμα Velcro (όχι κουμπιά ή φερμουάρ), ώστε να αποσπάται γρήγορα αν αυτό είναι επιτακτικό (πχ σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων).

 

Κορδόνια στο παιδικό ένδυμα

Οι αποκριάτικες παιδικές στολές πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας των παιδικών ενδυμάτων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών τα παιδικά ενδύματα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ασφάλειας CYS ΕΝ 14682:2007 για τα κορδόνια:

– Ενδύματα, για παιδιά, μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

– Ενδύματα, για παιδιά, μεταξύ 7 και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7.5cm ή κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά), στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού.

– Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες, μακρύτερα των 14cm, στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.

– Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

– Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν, στο μπροστινό μέρος, δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες, σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω), μακρύτερες των 36cm σε μήκος, μετρημένες, όταν είναι λυτές και από το σημείο, που αυτές δένονται.

– Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης, σε παιδικά ενδύματα, δεν πρέπει να κρέμονται, κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.

– Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια, στο κάτω μέρος του στριφώματος, σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.

– Στην περιοχή των μηρών, τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι, κάτω από χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά, σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.

– Ενδύματα με μακριά μανίκια, για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν κορδόνια, που να προεξέχουν, από το κάτω άκρο του μανικιού.

 

Διακοσμητικά ή άλλα υλικά που αποσπώνται εύκολα

Τα αποκριάτικα ενδύματα δεν πρέπει να έχουν υλικά (π.χ κουμπιά, χάντρες) που είναι δυνατό να αποσπασθούν και να καταπωθούν, από παιδιά μικρής ηλικίας.

 

Χρώμα της στολής

Προτιμούμε τα έντονα λαμπερά χρώματα, σταθερά που δεν ξεβάφουν στο δέρμα, ιδιαίτερα σε στολές εφήβων, που πηγαίνουν σε συνεστιάσεις κατά τις νυκτερινές ώρες, ώστε να είναι ορατοί από τους οδηγούς.

 

Οι στολές για βρέφη

Στους περισσότερους γονείς αρέσει να ντύνουν τα βρέφη με αποκριάτική στολή. Οι στολές αυτές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ολόσωμα χνουδωτά ενδύματα που προκαλούν δυσφορία ή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος των βρεφών. Αν οι γονείς θεωρούν ότι είναι απαραίτητη τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε πέρα από τις αυστηρές κατασκευαστικές προδιαγραφές των βρεφικών στολών, να τις χρησιμοποιήσουν τον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

 

Οι μάσκες, το μακιγιάζ και τα καπέλα

Το μακιγιάζ προσώπου (face painting) με υποαλλεργικές, μη τοξικές βαφές είναι καλύτερη επιλογή από τις μάσκες που μπορεί να εμποδίζουν την όραση και να δυσκολεύουν την αναπνοή του παιδιού. Δεν τοποθετούμε μακιγιάζ ωστόσο στην περιοχή γύρω από τα μάτια διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών. Η αφαίρεση του μακιγιάζ πρέπει να γίνεται πριν τη βραδινή κατάκλιση με παιδική λοσιόν ή λάδι.

Αν το παιδί επιλέξει τη μάσκα και αρνείται το μακιγιάζ, αυτή θα πρέπει να έχει μεγάλες οπές στην περιοχή των ματιών και του στόματος και να εξασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός και η απαραίτητη ορατότητα. Θα πρέπει, ωστόσο το παιδί να μη φοράει τη μάσκα όταν κινείται σε εξωτερικούς χώρους ή ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια .

Τα καπέλα επίσης θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος, ώστε να μην σφίγγουν το κεφάλι του παιδιού ή να γλιστρά προς το πρόσωπο περιορίζοντας την ορατότητα.

 

Τα αξεσουάρ

Επιλέγουμε αξεσουάρ τα οποία να είναι μαλακής σύστασης και υφής κι εύκαμπτα, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί. Σπαθιά, μαχαίρια, ή άλλα αξεσουάρ με αιχμηρές γωνίες ή τελειώματα δεν πρέπει να τα δίνουμε στα παιδιά.

 

Τα αποκριάτικα σπρέι

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, τονίζει ότι : τα αποκριάτικα σπρέι, θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά, στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

– δοχείο υπό πίεση

– το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου

– να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50ο C

– να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση.

 

Κομφετί και σερπαντίνες

Δεν πρέπει να δίδονται σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάποσης και πνιγμονής. Η σκόνη ή το υλικό που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικό πρόβλημα σε παιδιά που υπάρχει αλλεργικό υπόβαθρο.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,