Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
life

Τα 5 καλύτερα «βρώμικα» του κόσμου

Συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας κάθε χώρας είναι η «λιχουδιά του δρόμου». Σε κάθε χώρα θα βρείτε σίγουρα, ένα είδος φαγητού που πωλείται από συμπαθείς κυρίους και κυρίες με κινητούς πάγκους σε υπαίθριους χώρους… Ποια είναι όμως, τα 5 πιο ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά «βρώμικα» στον κόσμο;

Τα 5 καλύτερα «βρώμικα» του κόσμου

Συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας κάθε χώρας είναι η «λιχουδιά του δρόμου». Σε κάθε χώρα θα βρείτε σίγουρα, ένα είδος φαγητού που πωλείται από συμπαθείς κυρίους και κυρίες με κινητούς πάγκους σε υπαίθριους χώρους… Ποια είναι όμως, τα 5 πιο ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά «βρώμικα» στον κόσμο;\r\n\r\nCurrywurst, Γερμανία\r\n\r\n\r\n\r\nΤο Currywurst μεταμορφώνει κυριολεκτικά το λουκάνικο που είναι κομμένο και περιλουσμένο με πικάντικη σάλτσα ντομάτας με curry. Μερικοί το προτιμούν με σάλτσα ινδικών καρυκευμάτων. Άλλοι πάλι περιορίζονται στο κλασικό καυτερό τσίλι. Από κει και πέρα υπάρχει η επιλογή των chips, του λευκού ψωμιού ή του ρολού ολικής άλεσης για συνοδεία…\r\n\r\nΤο 1949, με το Βερολίνο ακόμα στα συντρίμμια, μια γυναίκα που λεγόταν Herta Heuwer βρέθηκε να έχει στα χέρια της μια αγγλική σκόνη curry, την οποία πρόσθεσε σε σάλτσα ντομάτας και με αυτήν περιέλουσε ένα κομμένο λουκάνικο. Ο πάγκος της έγινε σύντομα πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους εργάτες και ειδικά στους οικοδόμους.\r\n\r\n \r\n\r\nTamales, Μεξικό\r\n\r\n\r\n\r\nΕυδαιμονία του πρωινού ή σνακ του απόβραδου, αυτά τα φτιαγμένα στον ατμό, επιστρωμένα με φλοιό καλαμποκιού εδέσματα είναι απόλαυση, σε γλυκάλμυρη, πικάντικη ή ήπια εκδοχή. Η γέμιση είναι από χοιρινό ή κοτόπουλο, μαζί με τσίλι και τυρί. Το «πακέτο» τυλίγεται σε φλοιό καλαμποκιού ή φύλλο μπανάνας και μπαίνει στον ατμό μέχρι να είναι αρκετά μαλακό.\r\n\r\nΤα βρίσκεις παντού σε Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς η σκούφια των tamales κρατάει από Αζτέκους, Μάγια και Ίνκας.\r\n\r\nΠρόκειται για σνακ που απευθύνονται και στον πλέον προσεκτικό γαστρονόμο, καθώς το πολύ «άχνισμά» τους δημιουργεί μια απόλυτα ασφαλή μπουκιά. Η γέμιση είναι ελάχιστη σε σχέση με τη ζύμη την ίδια, η οποία είναι αραβοσιτένια και με μια υφή που σε προκαλεί να την καταβροχθίσεις.\r\n\r\n \r\n\r\nSfenj, Μαρόκο\r\n\r\n \r\n\r\n\r\nΠιστεύεται ότι πρωτοεισήχθησαν από τους Άραβες τον 18ο αιώνα. Τα sfenj πωλούνταν αρχικά από υπαίθριους πάγκους που έδιναν ψητό κεφάλι αρνιού (κλασικό πρωινό έδεσμα για τους μαροκινούς) στις ανοιχτές αγορές.Ό,τι είναι τα κρουασάν για τους Γάλλους, το ίδιο είναι το sfenj για τους Μαροκινούς. Είναι μοναδικά σπογγοειδή, καλοτηγανισμένα κομμάτια κολλώδους ζύμης με μαγιά (ντόνατς), χωρίς καθόλου γάλα ή βούτυρο. Τρώγονται σαν πρωινό έδεσμα, αλλά και αργά το απόγευμα.\r\n\r\nΤα sfenj είναι αναμφισβήτητα μια ενεργειακή ώθηση πρώτης τάξεως. Πρέπει να παραγγέλνονται πάντα φρέσκα –έτσι θα παρακολουθήσετε ζωντανά την ετοιμασία τους. Είναι δε από τις λιχουδιές που μπορεί να παιδευτεί κανείς λίγο για να τις βρει σε αξιόλογη μορφή. Η καταβρόχθιση τους ωστόσο, θα σας αποζημιώσει: κατά το γνωστό «ρητό», ένα δεν είναι ποτέ αρκετό.\r\n\r\n \r\n\r\nBurek, Βοσνία Ερζεγοβίνη\r\n\r\n \r\n\r\n\r\nΤο Burek έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, όταν και ονομαζόταν börek, από το τουρκικό burmak (να στρίβεις). Μολονότι τρώγεται ζεστό και κρύο, το καλύτερο είναι να το φάτε κατευθείαν όπως βγαίνει από το φούρνο. Η κρούστα θα θρυμματίζεται στο εξωτερικό μέρος, αλλά μέσα είναι τρυφερή με τη συνοχή που έχουν τα καλομαγειρεμένα ζυμαρικά. Στη Βοσνία μαγειρεύεται σε μεγάλα στρογγυλά ταψιά.\r\n\r\nΔιαλέξτε το είδος που σας κάνει κέφι και ο φούρναρης θα σας το κόψει με κόφτη για πίτσα και θα σας το τυλίξει σε λαδόκολλα.Τραγανό αν και υγρό, τρυφερό αν και βαριά καρυκευμένο, το burek δεν είναι ΕΝΑ αλλά ΤΟ βαλκανικό έδεσμα. Φύλλο κρούστας γεμίζεται με κιμά με μυρωδικά, σπανάκι ή τυρί και βότανα, μετά τυλίγεται, καλύπτεται με βούτυρο ή ελαιόλαδο και ψήνεται μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Τρώγεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας: για πρωινό μαζί με μαύρο τσάι ή για βραδινό μετά από ένα κουραστικό απόγευμα.\r\n\r\n \r\n\r\nPhat Kaphrao, Ταϊλάνδη\r\n\r\nΤο Phat kaphrao μπορεί να μην απολαμβάνει της αναγνωρισιμότητας ενός pad Thai, ωστόσο τούτη η πικάντικη, βοτανική, τσιγαριστή σαρκώδης λιχουδιά είναι το φαγητό – πρωταγωνιστής του δρόμου για τους περισσότερους Ταϊλανδούς. Kaphrao σημαίνει ιερός βασιλικός, το απαραίτητο δηλαδή συστατικό, που δίνει χαρακτήρα σε αυτό το τσιγαριστό πιάτο.\r\n\r\n \r\n\r\n\r\nΣε αντίθεση με τα υπόλοιπα street foods της Ταϊλάνδης, δεν υπάρχουν γενικά πωλητές που να ειδικεύονται στο phat kaphrao. Το πιάτο βρίσκεται κυρίως σε καροτσάκια, πάγκους και εστιατόρια, που ετοιμάζουν διάφορα πιάτα και είναι διακριτά από τους δίσκους ή τις θήκες που έχουν με τα ωμά συστατικά. Το Phat kaphrao σερβίρεται πάντα σε μικρό μπολ με ψιλοκομμένο τσίλι, σάλτσα ψαριού ή ακόμα και με λίγο χυμό lime…Τα φύλλα τηγανίζονται μαζί με κιμά χοιρινού, κοτόπουλο ή θαλασσινά, με ψιλοκομμένο σκόρδο, τσίλι και κάποιες φορές ψιλοκομμένα πράσινα φασόλια. Το πιάτο ολοκληρώνεται με σάλτσα ψαριού και μια δόση ζάχαρης, ενώ σερβίρεται πάνω σε ρύζι έχοντας στην κορυφή ένα ολόκληρο τηγανιτό αυγό!\r\n\r\n 

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY