Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
life

Δώδεκα άγνωστες αιτίες της κατάθλιψης

\r\nΤα συνηθισμένα αίτια που προκαλούν κατάθλιψη είναι λίγο-πολύ γνωστά: τραυματικές εμπειρίες, πένθος, οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα κλπ. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες άγνωστες αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση κατάθλιψης.  

Δώδεκα άγνωστες αιτίες της κατάθλιψης
\r\n
Τα συνηθισμένα αίτια που προκαλούν κατάθλιψη είναι λίγο-πολύ γνωστά: τραυματικές εμπειρίες, πένθος, οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα κλπ. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες άγνωστες αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση κατάθλιψης.  

\r\n

\r\n

Ήλιος

\r\n

\r\n

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι ένα είδος κατάθλιψης που συνήθως πλήττει τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που εμφανίζουν τη διαταραχή αυτή το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα δεν προσαρμόζεται εύκολα στην αλλαγή της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε αδυναμία και θλίψη.

\r\n

\r\n

Κάπνισμα

\r\n

\r\n

Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση κατάθλιψης εδώ και πολλά χρόνια. Η νικοτίνη επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, ιδιαίτερα την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά τι προκαλεί τι μιας και έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν το κάπνισμα σε περιόδους θλίψης και στενοχώριας.

\r\n

\r\n

Υποθυρεοειδισμός 

\r\n

\r\n

Ένα από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η κατάθλιψη. Η θυρεοειδοτρόφος ορμόνη λειτουργεί και ως νευροδιαβιβαστής και ελέγχει τα επίπεδα σεροτονίνης. Αν αισθάνεστε θλίψη, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα και κούραση, καλό θα ήταν να κάνετε μια εξέταση θυρεοειδούς.

\r\n

\r\n

Έλλειψη ύπνου

\r\n

\r\n

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί ενόχληση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2007, οι υγιείς συμμετέχοντες που στερούνταν του ύπνου εμφάνιζαν πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα, όταν έρχονταν σε επαφή με εικόνες που τους προκαλούσαν ανησυχία, συγκριτικά με τους ξεκούραστους συμμετέχοντες. Με την έλλειψη ύπνου, ο εγκέφαλος υπολειτουργεί αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κατάθλιψης.

\r\n

\r\n

Υπερβολική χρήση σόσιαλ μίντια

\r\n

\r\n

Σύμφωνα με έρευνες, όσο περισσότερο χρόνο περνάμε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε άτομα προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Όσοι εθίζονται στο διαδίκτυο, αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα στην πραγματική τους ζωή. Έλλειψη φίλων, δυσκολία επικοινωνίας και απομόνωση. Το 2010, δημοσιεύτηκε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία το 1.2% των ατόμων ηλικίας 16-51 ξόδευε υπερβολικά πολύ χρόνο στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εμφάνιζαν κατάθλιψη. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο το αν η υπερβολική χρήση του διαδικτύου οδηγεί στην κατάθλιψη ή το αν η κατάθλιψη οδηγεί στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου.

\r\n

\r\n

Το τέλος μιας αγαπημένης σειράς

\r\n

\r\n

Πολλοί άνθρωποι δένονται με σειρές και ταινίες σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, αισθάνονται θλίψη όταν κάποια αγαπημένη τους σειρά ολοκληρώνει τον κύκλο της. Το 2009, μετά την κυκλοφορία της ταινίας Άβαταρ, πολλοί φαν της ταινίας ένιωθαν κατάθλιψη εμφανίζοντας μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας όταν συνειδητοποίησαν ότι ο κόσμος που παρουσίαζε η ταινία ήταν στην πραγματικότητα ανύπαρκτος. Παρόμοια αντίδραση παρουσιάστηκε και στις ταινίες του Χάρι Πότερ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει στα άτομα που θέλουν να ξεφύγουν από την πραγματική ζωή και που αναζητούν συντροφιά στις ταινίες και τις σειρές που παρακολουθούν. Όταν αυτές τελειώνουν, αισθάνονται μοναξιά και οδηγούνται στην κατάθλιψη.

\r\n

\r\n

Τόπος κατοικίας 

\r\n

\r\n

Έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις παρουσιάζουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης συγκριτικά με εκείνους που ζουν στην εξοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ρυθμοί ζωής στην πόλη προκαλούν άγχος και τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχωτικές διαταραχές.

\r\n

\r\n

Πλήθος επιλογών

\r\n

\r\n

Τη σημερινή εποχή, οι επιλογές που έχουμε στα μέρη διασκέδασης, στα προϊόντα, στο φαγητό κλπ. αυξάνονται συνεχώς. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αρκετά πιεστικό για ορισμένα άτομα. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να υπεραναλύουν και να ταξινομούν τις επιλογές τους, ακόμα κι όταν πρόκειται να αγοράσουν κάτι πολύ απλό. Θέλουν να εξαντλούν κάθε επιλογή έτσι ώστε να προμηθευτούν το καλύτερο προϊόν. Οι συμπεριφορές αυτές συνδέονται με την κατάθλιψη και την τελειομανία.

\r\n

\r\n

Έλλειψη ω-3 λιπαρών οξέων

\r\n

\r\n

Σύμφωνα με μια φινλανδική έρευνα του 2004, η απουσία του ψαριού από το διαιτολόγιο των γυναικών μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται στους άνδρες. Τα ω-3 λιπαρά οξέα ελέγχουν τους νευροδιαβιβαστές  του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εμφάνιση της κατάθλιψης. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την κατανάλωση ψαριού, δοκιμάστε τα συμπληρώματα ιχθυελαίου: έρευνα έδειξε ότι βοήθησαν στην αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής.

\r\n

\r\n

Κακές σχέσεις με αδέρφια

\r\n

\r\n

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2007, που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο επιστημονικό έντυπο Ψυχιατρικής, άνδρες που είχαν κακές σχέσεις με τα αδέρφια τους πριν την ηλικία των 20 παρουσίαζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε μελλοντικό χρόνο. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αδέρφια μεγαλώνουν μαζί και κοινωνικοποιούνται μέσα από τη σχέση τους. Οι υπερβολικοί τσακωμοί είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη πριν την ηλικία των 50.

\r\n

\r\n

Αντισυλληπτικά χάπια

\r\n

\r\n

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν μια τεχνητή μορφή προγεστερόνης που μπορεί, σύμφωνα με μελέτες, να οδηγήσει ορισμένες γυναίκες στην κατάθλιψη. Οι λόγοι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Δε συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες παρά μόνο σε όσες έχουν ιστορικό κατάθλιψης ή είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν.

\r\n

\r\n

Φαρμακευτική αγωγή

\r\n

\r\n

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ως παρενέργεια πολλών φαρμάκων. Το Accutane αντιμετωπίζει σοβαρές περιπτώσεις ακμής αλλά ταυτόχρονα έχει εμφανίσει παρενέργειες όπως κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ως παρενέργεια από τη λήψη υπνωτικών, ηρεμιστικών, φαρμάκων που αντιμετωπίζουν την υψηλή πίεση και τη χοληστερίνη καθώς και φαρμάκων εμμηνόπαυσης.

\r\n

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY