Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΚΟΣΜΟΣ

«Plan B» επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση

Αναβλήθηκε για την Καθαρά Δευτέρα η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής για έγκριση της συμφωνίας με το Eurogroup.

«Plan B» επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση
Αναβλήθηκε για την Καθαρά Δευτέρα η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής για έγκριση της συμφωνίας με το Eurogroup. \r\nΥπολογίστε το οικονομικό όφελος που έχετε από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος!\r\n\r\nΝωρίτερα, η προγραμματισμένη για τις 11 ενημέρωση των βουλευτών από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αναβλήθηκε επίσης για την Καθαρά Δευτέρα και αυτό μάλλον σημαίνει ότι παίρνει παράταση η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων.\r\n\r\nΕίχε προηγηθεί, νωρίς το πρωί της Κυριακής, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία διεξήχθη σε πολύ βαρύ κλίμα. Ακολούθως, ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο προεδρικό μέγαρο. Το περιεχόμενο των δύο συναντήσεων αφορούσε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος.\r\n\r\nΠάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις. Καθώς φαίνεται, η καθυστέρηση στις διαδικασίες οφείλεται στην επεξεςργασία ενός «plan B», για την περίπτωση που το νομοσχέδιο επκύρωσης της συμφωνίας με το Eurogroup δεν «περάσει» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.\r\n\r\nΤι έγινε το Σάββατο\r\n\r\nΜετά τη χθεσινή σύσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ακολούθησε σύσκεψη με τους επικεφαλής των τραπεζών, με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Π. Δημητριάδη.

\r\n

\r\n

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την απόφαση του Eurogroup, αλλά και για την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, από ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα. Συζητήθηκαν επίσης τεχνικά θέματα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για το κούρεμα των καταθέσεων, που θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, με αμφίβολη την έγκρισή της.\r\n\r\nΌλα ανοιχτά

\r\n

\r\nΜε βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι αμφίβολο αν η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής, καθώς υπάρχουν ενστάσεις σε όλα τα κόμματα, σε σχέση με το περιεχόμενο των μέτρων, αλλά και σε σχέση με την σκοπιμότητα της συμφωνίας στο Eurogroup.\r\n\r\n

\r\n

Ο κυβερνών Δημοκρατικός Συναγερμός αναμένεται πως θα εγκρίνει τη συμφωνία χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 19 βουλευτές του κόμματος. Η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου απουσιάζει στο εξωτερικό και δεν θα βρίσκεται στη συνεδρία για να ψηφίσει  Όπως ανέφερε πηγή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, μιλώντας στο protothema.gr, «η συμφωνία θα υπερψηφιστεί με πολλές ενστάσεις, και κάτω από τον εκβιασμό της άτακτης χρεοκοπίας, που θα σημαίνει ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή».

\r\n

\r\n

Το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ, αν λάβει μέρος στη συνεδρίαση, θα καταψηφίσει τη συμφωνία, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για επιβολή σκληρότερων μέτρων εκ μέρους της Τρόικας. Οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ ενδεχομένως θα απέχουν.

\r\n

\r\n

Οι οκτώ βουλευτές του ΔΗΚΟ, ίσως να μην τηρήσουν ενιαία στάση, με τρεις εξ αυτών να διαφοροποιούνται και να καταψηφίζουν τη συμφωνία. Πιθανόν να ταχθεί εναντίον της συμφωνίας ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος και οι βουλευτές Αντώνης Αντωνίου και Γιώργος Προκοπίου. Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να επιχειρήσει την υποβολή διαφοροποιήσεων στη συμφωνία, αν και κάτι τέτοιο έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

\r\n

\r\n

Εναντίον της συμφωνίας αναμένεται να ταχθούν επίσης οι πέντε βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, οι δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

\r\n

\r\n

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 28 τουλάχιστον βουλευτές, κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο. Ωστόσο, η κυπριακή Βουλή έχει μακρά παράδοση συμβιβασμών σε θέματα κεφαλαιώδους σημασίας και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διεργασίες, που θα οδηγήσουν στην έγκριση της συμφωνίας.

\r\n

\r\n

Παράλληλα, από νωρίς το πρωί πολίτες πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο, αλλά και έξω από τη Βουλή.\r\n\r\nΠηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY