[ad id='64602']

«Ούτε ένα σεντ παραπάνω στην Ελλάδα…»


Ακόμα και αν οι περισσότεροι πολιτικοί στη Γερμανία προσπαθούσαν να κρατήσουν το ζήτημα της Ελλάδας μακριά από το δημόσιο λόγο κατά την προεκλογική περίοδο στην Ομοσπονδία, οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα μας έσπασε το ταμπού και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολικοί χαρακτηρίζουν αναπόφευκτο ένα νέο πακέτο βοήθειας για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η γερμανική ταμπλόιντ «Bild» αποφάσισε να ασχοληθεί με το αγαπημένο της θέμα, την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις προεκλογικές αφίσες των κυριότερων κομμάτων σύμφωνα με τις δικές της επιθυμίες. Στις «αφίσες» αυτές οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων εμφανίζονται όλοι να δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα βοήθεια για την Ελλάδα…

Συγκρίνετε εύκολα την ασφαλιστική αγορά και κερδίστε!

Στις ευφάνταστες αφίσες των κυριότερων πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας που εμπνεύστηκαν οι δημοσιογράφοι της Bild, τόσο οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), όσο οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και οι πράσινοι (Die Grunen) με τους αριστερούς (Die Linke) ευθυγραμμίζονται στο ζήτημα της Ελλάδας και ζητούν να μην διατεθούν επιπλέον χρήματα από τις τσέπες των Γερμανών φορολογουμένων για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Η Bild προσαρμόζει βεβαίως την θέση της να μην εγκριθούν επιπλέον δάνεια για την Ελλάδα με τα επιχειρήματα του κάθε γερμανικού κόμματος της Γερμανίας. Ετσι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ φαίνεται σαν να λένε «ούτε ένα σεντ περισσότερο για την Ελλάδα.

Η  Γερμανία να παραμένει ισχυρή», οι σοσιαλδημοκράτες μοιάζουν να επιχειρηματολογούν «Οχι νέα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα», οι Πράσινοι καλούν τους ψηφοφόρους να μην δώσουν χρήματα στην Ελλάδα με το σύνθημα «ο Γιούρκεν και η Κατρίν δεν δίνουν τίποτα για την Ελλάδα. Εσύ;», αλλά και η γερμανική αριστερά -κατά τις επιθυμίες της Bild- θα έπρεπε να προειδοποιεί για τον κίνδυνο επανάστασης(!) σε περίπτωση που το Βερολίνο εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ένα νέο δάνειο δεν αρκεί για τη σωτηρία της Ελλάδας, γράφει ο γερμανικός Τύπος

Οι δηλώσεις Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου στήριξης εξακολουθούν να κυριαρχούν στο γερμανικό Τύπο, ο οποίος εκτιμά στο σύνολο του ότι ένα νέο δάνειο δεν είναι αρκετό για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση.

Οπως μεταδίδει τη DW, για “ευρωδιάσωση που θυμίζει όλο και περισσότερο τραγωδία κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η Stuttgarter Zeitung εκτιμά ότι ακόμη και ένα κούρεμα δεν θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

«Αντί να αναβάλλεται περαιτέρω η πτώχευση, ένα κούρεμα θα ήταν η ενδεδειγμένη και αληθινή απάντηση. Θα έφερνε βέβαια τους διασώστες σε δυσάρεστη θέση. Από τη μια η Γερμανία θα έπρεπε να διαγράψει πιθανότατα 20 δισ. ευρώ, η Γαλλία σχεδόν τα ίδια.

Από την άλλη οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι θα ρωτούσαν γιατί να πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους, όταν οι Έλληνες απαλλάσσονται για δεύτερη φορά. Η ευρωδιάσωση θυμίζει όλο και περισσότερο τραγωδία. Ό,τι κι αν κάνει κανείς, οδηγεί σε ένα άσχημο τέλος», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η Stuttgarter Zeitung εκτιμά ότι “η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Μια νέα δανειακή βοήθεια, όπως την προαναγγέλλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχει νόημα, μόνον εάν υπάρξει επιτέλους αλλαγή πορείας.

Η ΕΕ θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ελλάδα, αποδεσμεύοντας, για παράδειγμα, πρόωρα κοινοτικούς πόρους που προορίζονται ούτως ή άλλως για τη χώρα. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την παγίδα του χρέους».

Τρίτη, 20 Αυγούστου του 2013, μια καλή ημέρα για την πολιτική κουλτούρα στη Γερμανία», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel, σημειώνοντας ότι την ημέρα εκείνη ο Β. Σόιμπλε εξέφρασε επιτέλους αυτό που γνωρίζουν εδώ και καιρό ειδικοί, πολίτες και πολιτικοί, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα

«(…) Στην τελική του ευθεία λοιπόν ο προεκλογικός αγώνας βρήκε επιτέλους ένα μεγάλο θέμα: Ποια θα είναι η συνέχεια με το ευρώ; Πόσο αξίζει η ευρωζώνη και η Ευρώπη για τους Γερμανούς;

Είναι τώρα ευθύνη της αντιπολίτευσης να μην αφήσει τους Μέρκελ και Σόιμπλε να τη γλιτώσουν με μερικές άνευ σημασίας απαντήσεις, αλλά να ζητήσουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση: ποια ακριβώς θα είναι η μορφή της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, από πού θα προέλθουν τα χρήματα; Και υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς την πολιτική της κυβέρνησης στην ευρωκρίση;

Εντέλει δεν υπάρχει άλλο πολιτικό πεδίο όπου οι θέσεις των κομμάτων είναι τόσο διαφορετικές. (…)

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα επηρεάσουν το μέλλον της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης όσο κανένα άλλο θέμα. Η συζήτηση άνοιξε. Ευχαριστούμε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!»

«Η μισή αλήθεια» είναι ο τίτλος του σχολίου της Welt. «Όντως, σε περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα δεν χρειάζονται καταρχήν ριζικές λύσεις, όπως το να παραιτηθούν οι δημόσιοι πιστωτές από τις αξιώσεις τους (…).

Σε αυτό έχει δίκιο ο Β. Σόιμπλε. Με την απλή διαπίστωση ωστόσο ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω στήριξη, πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα.

Η αντιπολίτευση δεν θα έπρεπε να αφήσει τον Σόιμπλε να τη γλιτώσει έτσι απλά: ανοιχτό παραμένει, για παράδειγμα, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα όταν θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των Ελλήνων; Θα είναι όντως σε θέση να δανειστούν χρήματα από τις αγορές, ενδεχομένως ήδη από το 2015;», αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου.Ο Γιούρκεν και η Κατρίν δεν δίνουν τίποτα για την Ελλάδα. Εσύ;

Οχι νέα δισεκατομμύρια για την ΕλλάδαΣταματήστε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Διαφορετικά επανάσταση.

Ούτε ένα σεντ περισσότερο για την Ελλάδα. Η  Γερμανία να παραμένει ισχυρή.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,