[ad id='64602']

Κίνδυνος ναυαγίου για την Κύπρο – Στο «κόκκινο» η αγωνία


Με την θηλιά στο λαιμό και τον δήμιο (τρόικα – Eurogroup) έτοιμο να τραβήξει τον μοχλό βρίσκεται η Κύπρος.
Διαβάστε την ιστορία: Έχασα 16 κιλά σε 4 εβδομάδες!

Οι χθεσινές ολοήμερες διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας στη Λευκωσία δεν κατέληξαν σε συμφωνία λόγω των εξωφρενικών απαιτήσεων που έθετε συνεχώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα όλα έδειχναν ότι υπήρχε συμφωνία, η κα Βελκουλέσκου έθεσε ως όρο την απορρόφηση της «καλής» λαϊκής τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου, με παράλληλη ανάληψη της ευθύνης για αποπληρωμή των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε αντλήσει τους τελευταίους μήνες από τον ELA (Emergency Liquidity Assistance) για να διατηρήσει την ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία ανέφεραν στο protothema.gr ότι το ΔΝΤ δείχνει ότι δεν θέλει να υπάρξει συμφωνία και οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, ώστε στο σημερινό έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες να επιβληθούν σκληρότεροι όροι, χωρίς κανένα περιθώριο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης αφού από τα μεσάνυχτα ο ELA τερματίζει την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες στεγνώνοντας ουσιαστικά την Κύπρο από μετρητά και οδηγώντας την σε άτακτη χρεοκοπία.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θέλοντας να αποφύγει επανάληψη του σκηνικού της προηγούμενης εβδομάδας πηγαίνει στις Βρυξέλλες με στενούς συνεργάτες του, ενώ οι κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί θα βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε η όποια απόφαση για αποδοχή ή απόρριψη των όρων του Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στις 19:00 να είναι κοινή.

Πάντως, από τις 15:00 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, επαφές που θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία των εργασιών του Εurogroup.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος φτάνει στη βελγική πρωτεύουσα στις 14:30 ώρα Κύπρου, θα πάει κατευθείαν στο Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να έχει μια πρώτη συνάντηση στις 15:00 ώρα Κύπρου με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν , Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης, ενώ θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις.

Στις 16:00 ώρα Κύπρου η συνάντηση των τριών θα μετατραπεί σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή θα είναι και οι πλέον κρίσιμη συνάντηση. Κι αυτό γιατί ο μεν Πρόεδρος της ΕΚΤ καλείται να χειριστεί την κυπριακή κρίση την επόμενη  μέρα χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» της κεντρικής τράπεζας, η δε κ. Λαγκάρντ σ’ αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και την περαιτέρω στάση της.

Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν ανάλογα με την εξέλιξη αυτών των συναντήσεων, ο κ. Βαν Ρόμπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ.

Το βέβαιο είναι ότι η συνεδρίαση του Εurogroup που ξεκινάει στις 19:00 ώρα Κύπρου, θα βρίσκεται υπό την απόλυτη εποπτεία των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων και ηγετών χωρών της Ευρωζώνης που θα βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία πριν από το άνοιγμα των διεθνών αγορών. κία του Μπερεζόφσκι

Στο δύσκολο έργο του κ. Αναστασιάδη αναφέρθηκε μάλιστα με γραπτή δήλωσή του το μεσημέρι της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συνοδείας του στις Βρυξέλλες με στόχο τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και αποτροπή της χρεοκοπίας είναι δύσκολη, ενώ προσθέτει ότι στη διάρκεια της δύσκολης αποστολής, πολιτική ηγεσία και λαός θα τηρούνται ενήμεροι.

Η βάση της συμφωνίας στην οποία όλα έδειχναν ότι είχαν καταλήξει χθες η Λευκωσία με την τρόικα ήταν το κούρεμα ύψους 20% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Τράπεζα Κύπρου και η «εισφορά» ύψους 4% σε όλες τις ανάλογες καταθέσεις όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Χθες μετά την κοινή σύσκεψη Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς και το κλιμάκιο της τρόικας, επικράτησε αμηχανία καθώς το παιχνίδι μεταφέρεται πλέον στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουν διευθετηθεί οι εκκρεμότητες. Πρώτοι αποχώρησαν από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία οι εκπρόσωποι της τρόικας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,