[ad id='64602']

Εντείνεται η «ασφυξία» στην αγορά της Κύπρου


Με την Λαϊκή να αποτελεί πλέον παρελθόν και την τράπεζα Κύπρου να επωμίζεται όλο το βάρος των χρεών μαζί με το κούρεμα στην Κύπρο ξεκινάει μια περίοδος αβεβαιότητας.
Τα καλύτερα εστιατόρια στο πιάτο σου με έκπτωση έως 50%!

Ένα είναι το δεδομένο. Ο τραπεζικός τομέας, η βαριά βιομηχανία της χώρας, έχει πληγεί ανεπανόρθωτο πλήγμα και ο μεγάλος φόβος πλέον είναι η φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Από τα περίπου 40 των ξένων καταθέσεων κάποιοι υπολογίζουν ότι άμεσα θα φύγουν προς το εξωτερικό τα 10 δισ. το 1/4 δηλαδή.

Έτσι με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες ήδη στο καναβάτσο και με το φόβο πλήρους διάλυσης του τραπεζικού τομέα λήφθηκε η απόφαση να μην ανοίξουν οι τράπεζες για ακόμη δύο ημέρες.

Όλα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα αλλά και αύριο.

Αυτή τη στιγμή το σχέδιο προβλέπει άνοιγμα των υποκαταστημάτων την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά και πάλι παραμένει άγνωστο το υπό ποιους όρους θα ανοίξουν τα καταστήματα.

Εάν και πάλι θα υπάρχει όριο αναλήψεων και εάν θα υπάρξει πάγωμα μεταφοράς των τραπεζικών κεφαλαίων.

Και τα δύο ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρούνται υπό τις συνθήκες που υπάρχουν στο νησί δεδομένα.

Ήδη όμως στην Κύπρο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Σταδιακά το όριο αναλήψεων έπεσε από τα 500 στα 260 ευρώ και ύστερα από το απόγευμα της Κυριακής λίγο πριν την έναρξη του eurogroup στα 100 ευρώ.

Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να κρατήσουν 3 ή ακόμη και έξι μήνες.

Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το όριο αναλήψεων, αλλά και το πλαφόν στις κινήσεις λογαριασμών.

Παρά τις αντιδράσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που διαπιστώνει ασφυξία στην αγορά η απόφαση πάρθηκε υπό την πίεση και την ΕΚΤ ώστε πριν το άνοιγμα των τραπεζών να έχει διασφαλιστεί η ρευστότητα.

Μέσα σε όλα αυτά δεν έχει υπάρξει και καμία ανακοίνωση σε σχέση με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το πότε αυτά θα ανοίξουν.

Δυσαρέσκεια Αναστασιάδη με την καθυστέρηση στο άνοιγμα των τραπεζών 

Τη χαριστική βολή στην ψυχορραγούσα αγορά έδωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Π. Δημητριάδης, ο οποίο με διάταγμα του ανακοίνωσε ότι σήμερα θα λειτουργούσαν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πλην της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής. Ο κ. Δημητριάδης κλήθηκε εσπευσμένα στο Προεδρικό Μέγαρο και του έγιναν συστάσεις για αποφυγή πρωτοβουλιών χωρίς προσυνεννόηση και συμφωνία με τη κυβέρνηση. Ακολούθησε αμέσως άλλη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:
“Για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, ο Υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤΚ, όπως όλες οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 περιλαμβανομένης».
Αυτή η σύγχυση που δημιουργήθηκε εξανέμισε κάθε ίχνος αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, το οποίο είναι άγνωστο αν θα τα καταφέρει να επιβιώσει. Οι σχέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ιδιαιτέρως τετταμένες και όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στο “Π.Θ” ο κ. Αναστασιάδης θα ευνοούσε παραίτηση του κ. Δημητριάδη, ο οποίος δεν μπορεί να παυθεί λόγω της ανεξαρτησίας του θεσμού. Ο κ. Δημητριάδης είναι επιλογή τουθ τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,