Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το υποθαλάσσιο μετρό του Βοσπόρου (pics)

Ένα όνειρο 150 ετών, έγινε πραγματικότητα την Τρίτη, ανήμερα της επετείου της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στην Τουρκία, για τους πολίτες της χώρας.

Αυτό είναι το υποθαλάσσιο μετρό του Βοσπόρου (pics)

Ένα όνειρο 150 ετών, έγινε πραγματικότητα την Τρίτη, ανήμερα της επετείου της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στην Τουρκία, για τους πολίτες της χώρας.

\r\nΜε πρώτους επιβάτες τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιάπωνα ομόλογό του, Σίνζο Άμπε, εγκαινιάστηκε χτες το πρώτο δρομολόγιο της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας που ενώνει την ασιατική και την ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου.\r\n\r\n\r\n\r\nΚαθ όλη τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, στο πλευρό του Ερντογάν, βρισκόταν η σύζυγός του, Εμινέ, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ.\r\n\r\nΤο Μαρμαράι (Marmaray), το «έργο του αιώνα» όπως το χαρακτηρίζουν οι τουρκικές Αρχές, είναι μια σήραγγα μήκους 14 χιλιομέτρων – βρίσκεται σε βάθος 60 μέτρων κάτω από τον Βόσπορο – ένα τμήμα της οποίας, μήκους 1.400 μέτρων, συνδέει την ασιατική με την ευρωπαϊκή Τουρκία μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά, μειώνοντας έτσι την κυκλοφοριακή επιβάρυνση των δρόμων στην Πόλη.\r\n\r\n\r\n\r\nΜάλιστα η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι η σήραγγα θα εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό άξονα ενός δικτύου που θα ξεκινά από την Κίνα για να φέρει προϊόντα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.\r\n\r\n\r\n\r\nΤο κόστος του έργου έφτασε τα τρία δισ. Ευρώ.\r\n\r\n«Αυτό το σχέδιο είναι ένα όνειρο 150 ετών. Οι πρόγονοί μας το εμπνεύστηκαν και αναλάβαμε εμείς να το πραγματοποιήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ενώπιον πλήθους πολλών χιλιάδων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ουσκουντάρ, στην ασιατική πλευρά της πόλης. «Ενώνουμε τις δύο ηπείρους και τους λαούς αυτών των δύο ηπείρων», πρόσθεσε.\r\n\r\nΗ ιδέα της κατασκευής σήραγγας κάτω από τον Βόσπορο διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1860 από τον Οθωμανό σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίντ.\r\n\r\n\r\n\r\nΤο σχέδιο επανήλθε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 κυρίως λόγω της δημογραφικής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη που σημειώθηκε τότε. Ο πληθυσμός της Πόλης διπλασιάστηκε από το 1998, φθάνοντας τα 15 εκατομμύρια κατοίκους.

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY