[ad id='64602']

Η “σύγχρονη Οδύσσεια” του J.A.C.E


Με αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε να περιγραφεί η ζωή του ήρωα της νέας ταινίας του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, J.A.C.E.

Από 8 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους

Ο  J.A.C.E. είναι ένα ορφανό παιδί από την Αλβανία, ελληνικής καταγωγής. Στα επτά του χρόνια γίνεται μάρτυρας μιας τρομακτικής σφαγής που ξεκληρίζει ολόκληρη την ανάδοχη οικογένειά του στο Αργυρόκαστρο. Στη συνέχεια πέφτει στα χέρια αδίστακτων γκάγκστερ, οι οποίοι «προωθούν» τα παιδιά στο εξωτερικό για διάφορους επικερδείς λόγους, από επαιτεία μέχρι εμπόριο οργάνων.

Καταλήγει στην Ελλάδα, όπου ζει μια πραγματική «οδύσσεια»: ξεκινά από την επαιτεία στα φανάρια και στις γωνιές των δρόμων, συναντά τη φρίκη και τη βάναυση συμπεριφορά σε ιδρύματα για νεαρούς παραβάτες, εξυπηρετεί σκοτεινούς «προστάτες», σε έναν υπόκοσμο, όπου ο βίαια χαμός του φαίνεται να είναι το μοναδικό του πεπρωμένο.

Το όνομά του προέκυψε από τα αρχικά J.A.C.E.  – Just another confused elephant (άλλος ένας συγκεχυμένος ελέφαντας).

Έχει να κάνει με τις τελευταίες αναμνήσεις που έχει το παιδί από τον πατέρα του πριν το θάνατό του. Δείχνει την αγάπη του γι’ αυτό το ζώο και παρουσιάζεται η σημασία του ζώου αυτού για τον πολιτισμό της ανατολής, και μάλιστα από μια ταινία της Δύσης.

Η ταινία ακολουθεί την πορεία του J.A.C.E. σε ένα σκοτεινό σύμπαν της κακοποίησης, της δολοφονίας και του φόβου, όσο ο ίδιος προσπαθεί απεγνωσμένα και βυθιζόμενος στη σιωπή, για μια οικογένεια, για την αίσθηση του «ανήκειν». Κυνηγημένος και χωρίς ταυτότητα από παιδί, θα βρει στο πρόσωπο της Μαρίας τον αληθινό έρωτα και θα προσπαθήσει να προστατέψει τόσο την ίδια όσο και το παιδί της, από τις ίδιες συμμορίες που τον καταδιώκουν από μικρό.

Πρόκειται για μια ταινία που παρουσιάζει πολλά από τα προβλήματα της ζωής στην Ελλάδα, τους φτωχούς της Αλβανίας, που προσπαθούν να «περάσουν» στην Ελλάδα χωρίς διαβατήριο, τους ηθικούς και ανήθικους αστυνομικούς, τα μικρά παιδιά που ζητιανεύουν στον δρόμο.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί μια από τις πιο φιλόδοξες ταινίες στην ιστορία του νεώτερου ελληνικού κινηματογράφου. Η ταινία εξελίσσεται γρήγορα και είναι τέτοια η πλοκή της, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι το τέλος, ενώ οι πρωταγωνιστές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Βέβαια, δεν λείπουν και πολλές σκηνές βίας, και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι αρκετά «σκληρές».

Είναι μια ιστορία που σε κάνει να γελάσεις, να θυμώσεις, να ανησυχήσεις, να κλάψεις. Δεν πρόκειται απλώς για ένα δράμα, έχει πολύ δράση και μυστήριο, καθώς δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στο τέλος της ταινίας.

Το «J.A.C.E.» ξεκίνησε την φεστιβαλική του πορεία από το Τόκιο, από όπου επιλέχθηκε, από τον Διευθυντή Προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ως μια από τις 15 ταινίες που διαγωνίστηκαν για το βραβείο καλύτερης ταινίας. Συνέχισε αποσπώντας το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, για τη Στεφανία Γουλιώτη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Κατόπιν, κέρδισε την εμπιστοσύνη των διανομέων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και λίγες ημέρες πριν, έφυγε με το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής από το Βουκουρέστι, στο φετινό Romanian International Film Festival.
Σίγουρα αξίζει το ενδιαφέρον και την αγάπη του κοινού.

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Σενάριο: Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Νικόλας Πανουτσόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Αλμπάν Ουκάζ, Στεφανία Γουλιώτη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μηνάς Χατζησάββας, Κόρα Καρβούνη, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Ακύλλας Καραζήσης

Παραγωγή: Blonde Audiovisual Productions, CL Productions, ERT S.A.

Διανομή: Audio Visual Enterprises

Διάρκεια: 142′

[embedplusvideo height=”309″ width=”500″ standard=”http://www.youtube.com/v/mOqDVLZzanc?fs=1″ vars=”ytid=mOqDVLZzanc&width=500&height=309&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep6844″ /]

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,