[ad id='64602']

Τι συζήτησαν Στουρνάρας – Τρόικα


Προκειμένου να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν τα απανωτά «όχι» στις μειώσεις φόρων, η κυρία Λαγκάρντ από την Ουάσινγκτον και εκ Βρυξελλών ο κομισάριος κ. Σεμέτα, συναντήθηκαν το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η τρόικα, που επέστρεψε στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος θα δοκιμάσει να αλλάξει την ατζέντα με την οποία προσέρχονται ξανά στην Αθήνα οι επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικα.

Ήδη έχει διαφανεί πως οι διαθέσεις τους θα είναι «άγριες», αλλά η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει με τακτική «φουλ επίθεση» από την αρχή, ζητώντας μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση, ελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων, «πάγωμα» ή και μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές της εφορίας, αλλά και αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το 2015.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως «αν δεν εκμεταλλευτούν τώρα τη “φαγωμάρα” που ξέσπασε μεταξύ των δανειστών για τα προγράμματα λιτότητας στην Ελλάδα και την πέραν του αναμενομένου μείωση των ελλειμμάτων που καταγράφεται από την αρχή του έτους, πότε θα το κάνουν»;

Στην πράξη όμως το εγχείρημα παραμένει δύσκολο, αφού οι σαφείς εντολές που έχουν οι ελεγκτές από τους προϊσταμένους τους σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη είναι «συνεχίστε την καλή δουλειά και οι μειώσεις φόρων θα εξεταστούν το 2014».

Εκείνοι με τη σειρά τους θα πιέσουν για να κλείσουν οι πολλές και σημαντικές εκκρεμότητες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, που συνεπάγονται δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για:

–    «oνόματα και διευθύνσεις» 2.000 επίορκων ή ανεπαρκών υπαλλήλων στο δημόσιο που θα απολυθούν άμεσα μέσα στον Ιούνιο

–    ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών έως τις 15 Ιουνίου και αναδιάρθρωση των μη συστημικών τραπεζών έως το τέλος του μήνα.

–    ψήφιση νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, με κατασχέσεις μέσω email και άμεσο «σπάσιμο» τραπεζικών λογαριασμών

–    νέο σύστημα αυτόματης αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

–    καθιέρωση ενός μοναδικού αριθμού για όλους τους πολίτες, που θα ενσωματώνει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ στις χρηματικές συναλλαγές του με το δημόσιο.

–    κατάργηση δεκάδων ΔΟΥ (θα ανακοινωθεί σήμερα και θα απομείνουν 140 ΔΟΥ ως τέλος του μηνός και 120 ως τον Σεπτέμβριο)

–    αλλαγές του προσωπικού στο φοροελεγκτικό μηχανισμό με 2.000 εξειδικευμένους υπαλλήλους και συνεργασίες με ιδιώτες.

«Κλειδώνουν» οι πρώτες 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο

«Κλειδώνουν» μέσα στην εβδομάδα οι πρώτες 2.000 απολύσεις από το Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τηρήσει το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.

Η Τρόικα, που καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα και ξεκινάει τις επαφές με το υπουργείο Οικονομικών και πιθανότατα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας το θέμα των 2.000 απολύσεων καθώς και της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» 900 υπάλληλοι θα απολυθούν από την αμυντική βιομηχανία και συγκεκριμένα από την κατάργηση της ΕΑΣ και της αναδιοργάνωση της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ.

Περίπου 600 υπάλληλοι θα απολυθούν από την ΕΡΤ μέσω αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, 300 υπάλληλοι από συγχωνεύσεις μικρότερων οργανισμών και 200 επίορκοι, «κοπανατζήδες» και ακατάλληλοι προς εργασία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας για να κλειδώσουν τη λίστα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,