[ad id='64602']

Στόχος η διασφάλιση της κοινωνική συνοχής


Μάχη με τα νούμερα εξακολουθεί να δίνει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του δημοσιονομικού προγράμματος χωρίς να κάνει αβίωτη την οικονομική καθημερινότητα των πολιτών.

Μπορεί χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας να παρουσίασε πλεόνασμα περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού τον πρώτο μήνα του έτους κατά περίπου 300 εκατομμύρια ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπο με το ιδιότυπο κίνημα “δεν έχω να πληρώσω”.

Στο πλαίσιο καθ υποβολή της Τρόικας το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο για την διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων στην αποπληρωμή των χρεών τους ελπίζοντας ότι έτσι θα γεμίσει το δημόσιο ταμείο.

Οι διαρροές πάντως ότι η Τρόικα απαιτεί δεσμεύσεις μισθών και κατασχέσεις ακινήτων έναντι των ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργούν περιβάλλον οικονομικής τρομοκρατίας δεν βοηθούν την κυβέρνηση αφού εντείνουν την ανασφάλεια και την δυσαρέσκεια των πολιτών σε μία συγκυρία που η κοινωνική συνοχή και η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητες για να κάνει βήματα η χώρα.

Παρά τα διαδιδόμενα προκειμένου να μην υπάρξει χαλάρωση το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι η Τρόικα θα δείξει ανοχή στις αποκλίσεις από τους στόχους και θα επιτρέψει σχετική χαλάρωση προκειμένου τα πράγματα να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός χρειάζεται ζωτικό χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν οι αποκρατικοποιήσεις και η προσέλκυση των επενδύσεων όπου θα κριθεί συνολικά το παιχνίδι. Εκείνο που έχει να αποφύγει είναι γενικευμένη κοινωνική αναταραχή και πολύ περισσότερο έκρηξη που θα έστελνε αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό παράλληλα με τις ρυθμίσεις για την διευθέτηση των χρεών επεξεργάζεται μέτρα για την δημιουργία κοινωνικού δικτύου ώστε να βοηθηθούν οι άνεργοι και όσοι έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική πολιτική.

Πρόβλημα πάντως για την κυβέρνηση είναι οι παρατεινόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών που δηλώνουν ότι θα αρχίσουν να κλείνουν τους δρόμους μετά την αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού στο αίτημά τους για συνάντηση μαζί τους. Αγκάθι όμως που προκαλεί και ενδοκυβερνητικές τριβές είναι το θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων που ζητά επιτακτικά η Τρόικα και στο οποίο αντιδρά έντονα ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που τον στηρίζει.

Σε ένα άλλο πεδίο ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης υπαναχώρησε από την πρόθεσή του να αλλάξει το νόμο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις απεργίες μετά τις έντονες αντιδράσεις των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης και φυσικά της ηγεσίας των εργατικών συνδικάτων.

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,