[ad id='64602']

Οι δυσκολότερες πανελλαδικές εξετάσεις των τελευταίων ετών


Από τις δυσκολότερες μετά τη μεταρρύθμιση του συστήματος μέσω του νόμου Αρσένη, αναμένεται να είναι οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Η οικονομική κρίση, ο σχεδιασμός του υπουργείου, η έλλειψη κονδυλίων που αφορά τις προσλήψεις μετά τις σπουδές και οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές του σχεδίου “Αθηνά” κάνουν γκρίζο το τοπίο.

Μπορεί ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, να διακήρυττε μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες ότι οι μειώσεις εισακτέων θα είναι αμελητέες, όμως ήδη έχει μπει “ψαλίδι” στους εισακτέους των Παιδαγωγικών Τμημάτων, ιδιαίτερα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς έχει σχηματιστεί τεράστια ουρά αποφοίτων που ενδιαφέρονται να μπουν ως δάσκαλοι στο Δημόσιο, κι ενώ προκήρυξη ΑΣΕΠ δεν προβλέπεται το ερχόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, οι συγχωνεύσεις τμημάτων βάσει του σχεδίου “Αθηνά”, μεταβάλλουν τον ακριβή αριθμό των εισακτέων από τμήμα σε τμήμα. Κι αν αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν, φέτος, λόγω της αλλαγής στη δυναμική των Ιδρυμάτων, αυτό συμβαίνει σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο “Αθηνά” άλλαξε τα δεδομένα στην κατάθεση των μηχανογραφικών, αλλά και στις σχολές προτίμησης των μαθητών.

Πάντως, οι πανελλαδικές εξετάσεις, ως θεσμός και τρόπος οργάνωσης, δε μεταβάλλονται κατά τη φετινή χρονιά, ούτε και κατά την επόμενη. Ξεκινούν, μάλιστα, με τη Νεοελληνική Γλώσσα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Από τη χρονιά ισχύος,πάντως, του σχεδίου “Αθηνά”, μεταβάλλονται οι πιθανότητες να περάσει ο μαθητής της τρίτης Λυκείου στις σχολές ενός πεδίου έναντι των άλλων.

Οι συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και σχολών δεν θα μπορούσαν να μη συνοδευτούν και από τη μείωση στον συνολικό αριθμό των εισακτέων.

Η ανακατανομή των εισακτέων, πάντως, φέρνει αλλαγές στις σχολές και ανά πεδίο και αυτό αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στις βάσεις του 2013.

Αναλυτικά:

Α’ Πεδίο: Μείωση εισακτέων, άνοδος βάσεων

Στο Α’ Πεδίο εντάσσονται και οι Νομικές Σχολές, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες προτιμήσεις. Για φέτος είναι πιθανό να παρατηρηθεί μικρή μείωση στους εισακτέους.

Αύξηση του ανταγωνισμού έρχεται και στα τμήματα Ψυχολογίας, όπου η βάση θα ανέβει ακόμη περισσότερο από πέρυσι που είχε σταματήσει στα 18.204 μόρια.

Β’ Πεδίο: 2.117 περισσότεροι εισακτέοι για την επόμενη χρονιά

Ευκολότερη αναμένεται να είναι η εισαγωγή για αυτούς που θέλουν να περάσουν τις “πύλες” των τμημάτων Φυσικής, Χημείας, και Μαθηματικών, καθώς το υπουργείο Παιδείας προέβλεψε σημαντική αύξηση για τις θέσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, από τις 7.483 που προσφέρονταν πέρσι, φέτος θα αυξηθούν στις 9.600.

Γ’ Πεδίο: Σταθερές βάσεις

Οι επιστήμες που σχετίζονται με την Υγεία αναμένεται να παραμείνουν στα επίπεδα του 2012. Οι εισακτέοι που θα βάλουν στην κορυφή του μηχανογραφικού τους το τμήμα Ιατρικής Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι εισακτέοι δε θα ξεπεράσουν τους 150 και στην αντίστοιχη σχολή Θεσσαλονίκης τους 160.

Δ’Πεδίο: Μείωση των εισακτέων

Μικρή μείωση έρχεται στο 4ο πεδίο λόγω συγχωνεύσεων, καθότι τα τμήματα μειώνονται από 142 σε 110.

Ωστόσο, στα Πολυτεχνικά τμήματα δεν έρχονται αλλαγές, κατά βάση λόγω κυρίως της πολιτικής απόφασης να παραμείνει ανέγγιχτο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο

Η μείωση αφορά κυρίως τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς από τα 95 που υπήρχαν πέρυσι θα ενταχθούν μόλις 64!

Ε’ Πεδίο: Δραματική πτώση εισακτέων, μεγάλος ανταγωνισμός

Στο Ε’ Πεδίο και για όσους υποψηφίους θα θέλουν να φοιτήσουν σε οικονομικές σχολές από την επόμενη χρονιά, κυριολεκτικά “θα πέσουν κορμιά”. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα που πρόσκεινται στο πεδίο θα απορροφήσουν 8.500 από 9.523.

Το φαινόμενο παίρνει ακόμα πιο εκτεταμένες διαστάσεις,αν παρατηρήσει κανείς ότι οι μειώσεις διαθέσιμων θέσεων, δεν αφορούν τις σχολές υψηλής προτίμησεις, αλλά τις μικρομεσαίες, οι οποίες κινούνται κατά κόρον σε μεσαία και χαμηλά επίπεδα βάσεων. Τα τμήματα ΤΕΙ του Ε’ Πεδίου συγχωνεύονται από 44 σε μόλις 19. Είναι, συνεπώς, δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός.

Αναλυτικά, οι μεταβολές των εισακτέων:

Επιστημονικό πεδίο  εισακτέων Πλήθος εισακτέων ΑΕΙ 2012-2013 Εκτίμηση εισακτέων ΑΕΙ 2013 -2014
Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών 15305 14000
Θετικών Επιστημών 6370 8500
Επιστημών Υγείας 1908 1900
Τεχνολογικών Επιστημών 4675 8500
Επιστημών Οικονομίας  και Διοίκησης 4891 6500
ΣΥΝΟΛΟ: 33149                    37800

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,