[ad id='64602']

Οι αρχηγοί αποφασίζουν για το αντιρατσιστικό


Κρίσιμη για την ενότητα της τρικομματικής κυβέρνησης θεωρείται η σημερινή εξ’ αναβολής σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης είναι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μετά τη ρήξη που καταγράφηκε μεταξύ της ΝΔ από τη μία πλευρά και της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ από την άλλη.

Τη σύσκεψη ζήτησαν με επιτακτικό τρόπο οι δύο αρχηγοί κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης την περασμένη Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο που έχει συντάξει ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Ρουπακιώτης υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης πριν από 15 ημέρες. Το Μέγαρο Μαξίμου το απέρριψε και το επέστρεψε με παρατηρήσεις και διορθώσεις στον υφυπουργό του κ. Ρουπακιώτη, τον κ. Κώστα Καραγκούνη.

Ο κ. Ρουπακιώτης όμως επέμεινε και το υπέβαλε ξανά επισήμως προκειμένου να πάρει την κοινοβουλευτική οδό. Το θέμα «πάγωσε» λόγω του ταξιδιού του κ. Σαμαρά στην Κίνα.

Ωστόσο την περασμένη Πέμπτη σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών στην οποία συμμετείχε ο κ. Καραγκούνης αλλά και οι δύο βασικοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά οι κ.κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος και Χρύσανθος Λαζαρίδης, το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη απορρίφθηκε στο σύνολό του, χαρακτηρίστηκε «ιδιώνυμο» και συνοδεύθηκε από τη «διαβεβαίωση» ότι η ΝΔ δεν θα το ψηφίσει.

Ενδεικτικό της διάστασης που υπάρχει είναι οι διαφορετικές ανακοινώσεις και διαρροές που έγιναν την Παρασκευή. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έκαναν δηλώσεις στις οποίες αναφέρουν ότι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να γίνει σύσκεψη των τριών για το αντιρατσιστικό. Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου με δική του διαρροή έλεγε ότι το αντικείμενο της σύσκεψης δεν θα είναι το νομοσχέδιο αλλά η ενημέρωση των αρχηγών για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, οι εξελίξεις στην Ευρώπη και τα ανοικτά θέματα καθώς την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έρχεται ξανά η Τρόικα.

Όσον αφορά στο αντιρατσιστικό φαίνεται ότι έχει προκύψει αδιέξοδο. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναγάγει σε θέμα αιχμής την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και του φασιστικού φαινομένου. Άλλωστε επί των δικών του προτάσεων βασίστηκε και το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη. Η ΝΔ πάλι επικαλούμενη ότι με την “ποινικοποίηση της Χρυσής Αυγής την καθιστά τον βασικό αντισυστημικό παίκτη και την ενισχύει” το απορρίπτει συνολικά και προειδοποιεί ότι οι βουλευτές της δεν θα το ψηφίσουν.

Το Σαββατοκύριακο πάντως τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης επανήλθαν στο θέμα.

Ο κ. Βενιζέλος σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον κ. Ρουπακιώτη δείχνοντας έτσι ότι τον στηρίζει και συντονίζει τις κινήσεις τους. Το πώς θα αντιδράσει ο κ. Ρουπακιώτης σε μία ενδεχόμενη συνολική απόρριψη του σχεδίου του είναι ένα ξεχωριστό ερώτημα. Ο ίδιος είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι η καρέκλα του δεν έχει κόλλα αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει ακόμη και την παραίτηση.

Ο δε κ. Κουβέλης σε δήλωσή του την Κυριακή επέμεινε ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις, ωστόσο ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου θα παραμείνει.

Ακριβώς το αντίθετο λέει η ΝΔ, ότι δηλαδή το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και θα πρέπει απλώς να υπάρξουν βελτιώσεις στο υπάρχον νομικό πλαίσιο. Κάποιος από τους δύο, θα υποχωρήσει.

Ωστόσο η ατζέντα της σύσκεψης όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα θα είναι ανοικτή ενώ ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει και το ζήτημα της λειτουργίας της κυβέρνησης καθώς και της αναθεώρησης της προγραμματικής λειτουργίας.

Στο υπόβαθρο της σύσκεψης είναι οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των τριών και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να κερδίζει έδαφος με τον κ. Σαμαρά να πιστώνεται την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τους δύο εταίρους του να χρεώνονται το κόστος και να πέφτουν.

Πιο έντονα ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητο για την ενότητα της κυβέρνησης ωστόσο η στήριξή του δεν είναι άνευ όρων. Βέβαια με τις υποχωρήσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το μέχρι πού θα επιμείνει είναι ένα ερώτημα. Εάν οι δύο αρχηγοί κάνουν πίσω και αυτή τη φορά τότε έχουν γίνει απλώς παρακολούθημα του κ. Σαμαρά και της ΝΔ. Αν κάνει πίσω ο κ. Σαμαράς χρεώνεται την πρώτη του πολιτική ήττα και μάλιστα λίγο μετά την «επιτυχία» -όπως θεωρεί- του ταξιδιού στην Κίνα και των θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως που σήκωσε το θέμα βάζει και θέμα ανασχηματισμού ενώ αφήνει και δυσαρέσκεια για δύο ακόμη θέματα: την καθυστέρηση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση να φέρει το νομοσχέδιο για την ανεργία και τις προθέσεις για φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Φυσικά κανείς δεν προβλέπει ότι οι αντιθέσεις θα φθάσουν σε σημείο να ρίξουν την κυβέρνηση ωστόσο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι οι μέχρι στιγμής μεγάλοι χαμένοι της συμμαχίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,