[ad id='64602']

Κοντά στο «μπαμ» η ελληνική κοινωνία, λόγω της Τρόικας


Περίεργο παιχνίδι παίζεται από την κυβέρνηση και την τρόικα, ερήμην των αντοχών των Ελλήνων πολιτών, με τη διαπραγμάτευση να εξελίσσεται σε διελκυστίνδα των δύο πλευρών, που εγκυμονεί κινδύνους να τιναχτεί στον αέρα η εύθραυστη ισορροπία της κοινωνίας.

Οι δανειστές διατυπώνουν ακραίες και παράλογες αξιώσεις, όπως γράφει η εφημερίδα «Real News», για τους πλειστηριασμούς, τις ομαδικές απολύσεις και τον ΦΠΑ στην εστίαση, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το δημοσιονομικό κενό σε δυσθεώρητα ύψη, με την απαίτηση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η «τρύπα» του προϋπολογισμού του 2014, όπως ισχυρίζεται η τρόικα, έχει ξεπεράσει και πάλι τα 2 δισ., με την προσθήκη των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εκτιμάται πως θα χαθούν από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει φορτικά και το κενό της διετίας 2015-2016, το οποίο από την τρόικα υπολογίζεται σε 5 με 5,6 δισ. ευρώ.

Οι πράκτορες του ΤΖΑΜΠΑ σε καλούν στην MEDIA MARKT! Γράψου τώρα για να μη χάνεις καμία ΤΖΑΜΠΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

Είναι φανερό πως εκεί που το υπουργείο Οικονομικών αγωνιζόταν να ανακαλύψει μέτρα το πολύ ένα δισ. ευρώ για το 2014, τώρα καλείται να προετοιμαστεί για παρεμβάσεις άνω των 8 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Παρά τις συνεχείς παραδοχές αξιωματούχων του ΔΝΤ και της ΕΕ ότι η ελληνική «συνταγή» στηρίχθηκε σε εσφαλμένες εκτιμήσεις, Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ επιμένουν στις σκληρές συνταγές λιτότητας αρνούμενοι να υπολογίσουν τη σοβούσα ανθρωπιστική κρίση και τη σχοινοβατούσα πορεία του κυβερνητικού σχηματισμού.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, «είναι τόσο μεγάλη η πίεση και η αμφισβήτηση αλλά και η προδιάθεση να τραβήξουν τη διαπραγμάτευση όσο χρειαστεί για να πετύχουν αυτά που θέλουν, που μας έχουν προκαλέσει τεράστια εντύπωση και προβληματισμό».

Κατά το ίδιο στέλεχος, «η στάση της τρόικας μας οδηγεί στην εκτίμηση πως το μόνο που επιδιώκει είναι να μας οδηγήσει στην υποχρεωτική σύναψη τρίτου μνημονίου, μέσω της δημιουργίας αδιεξόδων και ασφυκτικού κλοιού στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Το πήγαινέλα της τρόικας στην Αθήνα διακόπτεται την επόμενη Τετάρτη και θα επαναληφθεί στα μέσα Ιανουαρίου με τα σημαντικότερα ζητήματα να έχουν μείνει ανοιχτά. Στόχος της κυβέρνησης, «για να σωθεί η παρτίδα του 2013», όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, είναι η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ η οποία πολιτικά έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο. Το «αγκάθι» που απομένει είναι η αποδοχή από την πλευρά της τρόικας του σχεδίου που προτείνει η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ.

Με δεδομένο τον αναβρασμό που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης, η παράταση των εκκρεμοτήτων αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή, με αιχμή την προωθούμενη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση στοχεύει στη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας εντός του ορίου των 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για την πρώτη κατοικία και με πρόσθετο κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα των 20.000- 25.000 ευρω το χρόνο. Η τρόικα προτείνει την άμεση και πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών αν και δέχεται τη μεταβατική περίοδο ενός έτους.

Πηγή: newsbeast

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,