[ad id='64602']

Για δύσκολο εξάμηνο ετοιμάζεται η κυβέρνηση


Για ένα δύσκολο εξάμηνο προετοιμάζεται η κυβέρνηση που αναζητά θετικά αντίβαρα στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει, ενώ παράλληλα σχεδίαζει δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τους πλέον αδύναμους πολίτες.

Από την αισιοδοξία για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας λόγω των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός μετατοπίζεται στο σενάριο της αργής και βασανιστικής βελτίωσης των βασικών μεγεθών. Σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη εφόσον οι σχεδιασμοί προχωρήσουν απρόσκοπτα τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό σκέλος η ανάπτυξη θα είναι σταδιακή από το τέλος του χρόνου οπότε θα αρχίσει να μειώνεται και η ανεργία αλλά με αργούς ρυθμούς.

Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη για την κυβέρνηση να παρουσιάσει στην κοινωνία θετικά γεγονότα που θα συντηρούν την ελπίδα και την προσδοκία και παράλληλα να δημιουργήσει ένα πραγματικά αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Σε θέμα πολιτικής επιβίωσης εξελίσσεται η εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος αφού η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την λήψη επιπλέον μέτρων όπως προειδοποιεί τόσο η κα Κριστίν Λαγκάρντ όσο και το Βερολίνο.

Η παρατεταμένη οικονομική καχεξία  αλληλεπιδρά με τις πολιτικές εξελίξεις. Στην ψηφοφορία για την  προανακριτική θα επικρατήσει η  πρόταση της κυβέρνησης ωστόσο οι ενδεχόμενες αποκαλύψεις στην πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ θα συνεχίσουν να προκαλούν κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα και στην τρικομματική συγκυβέρνηση.

Η συζήτηση για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των κ.κ. Βαγέλη Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου θα συνεχίσει να είναι στο προσκήνιο ενώ στους πολίτες ήδη έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η τρικομματική τους καλύπτει. Η όλη μεθόδευση έχει ήδη προκαλέσει την δυσαρέσκεια βουλευτών της ΝΔ όπως οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευριπίδης Στυλιανίδης. Δυσαρέσκεια όμως συγκρατημένη προς το παρόν προκαλούν και οι παρεμβάσεις και οι εικαζόμενες πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος όμως απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί για την κυβέρνηση το θέμα της βίας από τα περιθωριοποιημένα τμήματα της κοινωνίας και κυρίως της νέας τρομοκρατίας που φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της με την επίθεση στα γραφεία του κόμματος. Ήδη υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την τακτική της επίθεσης στις καταλήψεις. Η τακτική που αποσκοπούσε να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ αφύπνισε ακραίες δυνάμεις.

Η αναταραχή όμως και κυρίως ενδεχόμενα κρούσματα τρομοκρατίας -εάν συνεχισθούν- διασαλεύουν το κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας που είναι απαραίτητη προυπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Σκεπτικισμό όμως προκαλεί η εν γένει στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον το κόμμα της Κουμουνδούρου παραμείνει στην αναθεωρητική του πολιτική -όπως άλλωστε εξωθείται από το Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ- δύσκολα θα έλθουν επενδυτές οι οποίοι δεν θα ξέρουν τί κατάσταση θα επικρατεί στην χώρα σε δύο χρόνια.

Ήδη υπάρχουν εισηγήσεις να αλλάξει η γραμμή και από την μετωπική αντιπαράθεση πάνω σε δευτερεύοντα ζητήματα να αναζητηθούν σημεία συναίνεσης ώστε να προχωρήσει τουλάχιστον το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών και της ανάπτυξης.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

σχόλια

Related posts

Friend: tai game,