Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΛΛΑΔΑ

Πιέσεις για μέτρα παρά τα εύσημα από το Βερολίνο

Διορία δύο εβδομάδων μέχρι το Γιούροργκρουπ της μεθεπόμενης Δευτέρας 9 Δεκεμβίου έχει η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει μια θετική έκθεση της Τρόικας για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Πιέσεις για μέτρα παρά τα εύσημα από το Βερολίνο

Διορία δύο εβδομάδων μέχρι το Γιούροργκρουπ της μεθεπόμενης Δευτέρας 9 Δεκεμβίου έχει η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει μια θετική έκθεση της Τρόικας για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

\r\nΜπορεί το ύψος της δόσεως να είναι αυτή τη φορά «μικρό» και να μην πιέζει την Αθήνα, την πιέζουν όμως αφόρητα οι ελεγκτές. Η ομάδα Τόμσεν επιστρέφει στις 2 Δεκεμβρίου και, παρά τα χαμόγελα και τους διθυρράμβους από το Βερολίνο κατά τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, όλα δείχνουν ότι τίποτε δεν άλλαξε στις διαθέσεις των δανειστών.\r\n\r\nΣτις Βρυξέλες όπου είχε μεταβεί ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας «έβρεχε» δηλώσεις του Επιτρόπου Ρεν και του Ολλανδού προέδρου του Γιούρογκρουπ  Γερούν Ντάισελμπλουμ που καλούσαν την Αθήνα να κλείσει το ταχύτερο συμφωνία με την Τρόικα.\r\n\r\nΠηγές του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυαν ότι θα κάνουν τα πάντα έως τις 9 Δεκμεβρίου για να αποφύγουν μια αρνητική έκθεση των ελεγκτών, αλλά με δηλώσεις του ο κ. Πόλ Τόμσεν έδειξε να επιμένει στην εφαρμογή των μέτρων που ζητά η Τρόικα.\r\n\r\nΗ κυβερνητική αβεβαιότητα στο Βερολίνο ενδέχεται να τερματιστεί την εβδομάδα αυτήν, αλλά έως τότε οι διάφοροι «παράγοντες» σε Ευρώπη και Αμερική θα συνεχίζουν να λένε «το μακρύ τους και τα κοντό τους».\r\n\r\nΤα ανοιχτά μέτωπα\r\n\r\nΌλα αυτά συμβαίνουν ενώ θα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, που θα ψηφιστούν ταυτόχρονα με την αναχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα και των ελεγκτών για το Γούρογκρουπ, στις 8 Δεκεμβρίου.\r\n\r\nΌπως όλα δείχνουν όμως η προετοιμασία και κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου παραπέμπεται …στις ευρωπαϊκές «καλένδες», όταν δηλαδή ανοίξει ξανά η Βουλή μετά τις εορτές των Χριστουγέννων (αλλά πριν γυρίσουν «από το σκι» οι προϊστάμενοι των ελεγκτών σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλες και Φραγκφούρτη).\r\n\r\nΤα μέτωπα στα οποία πρέπει να υπάρξει σύγκλιση (αν όχι τελικά συμφωνία) πριν τις 9 Δεεκεμβρίου είναι:\r\n\r\n- το δημοσιονομικό κενό του 2014  που η τρόικα το ανεβάζει στο 1,8 δισ. ευρώ\r\n\r\n- το εισπρακτικό κενό 200-250 εκατ. από τις αλλαγές στον φόρο ακινήτων\r\n\r\n- το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών\r\n\r\n- Οι πλειστηριασμοί, για τους οποίους οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση.\r\n\r\nΓια να μην επέλθει ένας «ξαφνικός θάνατος» στις διαπραγματεύσεις με μια «ατυχή» δήλωση της Τρόικας, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν να υπάρξουν και άλλοι «ξαφνικοί θάνατοι» δημόσιων Οργανισμών, όπως έγινε με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.\r\n\r\nΗ κυβέρνηση βρίσκεται όμως μεταξύ διασταυρούμενων πυρών και λόγω των εσωτερικών ανταγωνισμών μεταξύ των δανειστών, καθώς η ομάδα του ΔΝΤ φαίνεται να πιέζει περισσότερο για φοροεισπρακτικά μέτρα και μέτρα λιτότητος, ενώ η ομάδα των ευρωπαίων (ΕΕ-ΕΚΤ) για τις αλλαγές που αφορούν στις τράπεζες.

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY