Ειδήσεις και News για Showbiz-gossip, Σειρές, Media & μουσική

ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα δικαιώματά μας αν μας πιάσουν χωρίς εισιτήριο

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη, η Νομική Ομάδα των "Πολιτών Ενάντια στα Χαράτσια" ενημερώνει τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για το τι προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση ελέγχου:

Αυτά είναι τα δικαιώματά μας αν μας πιάσουν χωρίς εισιτήριο

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη, η Νομική Ομάδα των “Πολιτών Ενάντια στα Χαράτσια” ενημερώνει τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για το τι προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση ελέγχου:

\r\n

Σύμφωνα με το άρθρο 325 Π.Κ. «όποιος με πρόθεση κατακρατεί άλλον χωρίς την θέλησή του ή του στερεί με άλλον τρόπο την ελευθερία της κίνησης του, τιμωρείται με φυλάκιση».

\r\n

Επομένως, όποιος (συνήθως ο οδηγός σε συνεργασία με τον ελεγκτή), περιορίσει με οποιονδήποτε τρόπο τον πολίτη π.χ. κλείνοντας τις πόρτες του λεωφορείου, ή εμποδίζοντας την κίνηση ή την έξοδό του από το όχημα, διαπράττει το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης (άρθρο 325Π.Κ.), το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα.

\r\n

Πληρωθείτε συμμετέχοντας σε έρευνες! Η γνώμη σας μετράει. Συμμετέχοντας σε έρευνες μπορείτε να κερδίσετε σήμερα χρήματα online!

\r\n

Ο πολίτης έχει δικαίωμα να καταγγείλει το γεγονός στην αστυνομία και να ζητήσει την συνδρομή της. Τα αστυνομικά όργανα είναι υποχρεωμένα να συλλάβουν τον δράστη ή τους δράστες και να σχηματίσουν δικογραφία εις βάρος τους, τηρώντας όσα προβλέπονται στον Κ.Π.Δ. περί αυτοφώρου διαδικασίας.

\r\n

Αντίθετα ακόμη και μετά την «ποινικοποίηση» με τον Ν. 3920/2011 της αποφυγής πληρωμής εισιτηρίου , η οποία πλέον διώκεται ως πταίσμα (391 Π.Κ.) , εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 275 και 409 Κ.Π.Δ. από όπου προκύπτει ότι κανένας πολίτης ( επομένως ούτε ο ελεγκτής η ο οδηγός) δεν έχει δικαίωμα να συλλάβει ο ίδιος δράστη πταισμάτων.

\r\n

Επιπλέον η συγκεκριμένη πράξη «αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου» διώκεται ΜΟΝΟ κατ’ έγκληση, η οποία προϋποθέτει συγκεκριμένη εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. της αντίστοιχής εταιρείας (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ κλπ), την οποία δεν διαθέτει ο εκάστοτε ελεγκτής.

\r\n

Συμπερασματικά

\r\n

1. Κατά τη διάρκεια του έλεγχου δίνουμε τα στοιχεία μας στον ελεγκτή εάν εμείς θέλουμε και δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει σε καμία περίπτωση.

\r\n

2. Αν υπάρξει παρουσία αστυνομικού οργάνου (το οποίο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε) του δίνουμε τα στοιχεία μας, προκειμένου να αποφύγουμε την ταλαιπωρία της μετάβασης μας στο Α.Τ. και σε περίπτωση παράνομης κατακράτησης μας ζητάμε την άμεση σύλληψη των δραστών.

\r\n

3. Σε κάθε περίπτωση αν κρατηθούμε παράνομα από οποιονδήποτε πολίτη (ελεγκτή, οδηγό κ.λ.π.), η είμαστε μάρτυρες τέτοιας παράνομης συμπεριφοράς, ζητάμε την άμεση συνδρομή της αστυνομίας και την σύλληψη των δραστών η του δράστη με την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

\r\n

4. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και ζητάμε τη συνδρομή των συνεπιβατών μας , καθώς και στοιχεία τους, ώστε σε περίπτωση παράνομης κατακράτησης να έχουμε μάρτυρες.

\r\n

Αδίκημα του Ποινικού Κώδικα η μη πληρωμή εισητηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς

\r\n

Το νέο άρθρο 391 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί την μη πληρωμή εισητηρίου στα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας προστέθηκε με την παρ.1 άρθρου 17 Ν.3920/2011, ΦΕΚ Α 33/3.3.2011 και έχει ως εξής: « Αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου: Οποιος χρησιμοποιεί μέσο δημόσιας συγκοινωνίας που προορίζεται για κοινή χρήση χωρίς να καταβάλλει το αντίτιμο εισιτηρίου οποιασδήποτε μορφής, τιμωρείται με Κράτηση ή με πρόστιμο. Η ποινική δίωξη ασκείται μετά από έγκληση».

Ακολουθήστε το Alterinfo στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
PRODUCED BY WHISKEY